Ajax zet zinnen op 'speciale' Rugani, wie is hij?

Ajax zet zinnen op 'twaalfde man' Rugani: 'Deze transfersom moet genoeg zijn'

4 juli om 12:03
Laatste update: 4 juli om 12:15

Hij is 29 jaar, speelde 150 competitiewedstrijden voor Juventus en zou nu kunnen verhuizen naar Nederland: Daniele Rugani staat in de concrete belangstelling van Ajax. Wie is deze Italiaan, die ooit te boek stond als een megatalent? VoetbalPrimeur steekt zijn licht op in Turijn.

Ajax heeft zich gemeld voor Rugani, zo bleek deze week. Italiaanse media zetten de geruchtenmachine in gang en woensdag berichtte Voetbal International dat de Italiaanse verdediger als 'topkandidaat' geldt in Amsterdam. De nieuwe trainer Francesco Farioli zou zich sterk maken voor de komst van zijn landgenoot.

Rugani is een kind van Juventus: de 1.90 meter lange mandekker brak in 2015 door in Turijn, na twee seizoenen op huurbasis bij Empoli. Hoewel hij aanvankelijk te boek stond als groot talent, wist hij zijn leermeesters Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli nooit te evenaren. Meer dan 'de ideale twaalfde man' is hij niet in Turijn. Niet voor niets kwam hij nooit verder dan gemiddeld achttien wedstrijden per seizoen, waarvan een aanzienlijk deel als invaller.

'Ajax zal ongeveer dít moeten betalen'

Mirko Di Natale, die Juventus op de voet volgt voor TuttoJuve, noemt Rugani tegenover VoetbalPrimeur een 'old school defender'. "Goede mandekker, veel inzicht... En een echte professional. Hij heeft nooit geklaagd over zijn rol als twaalfde man. Dat heeft ook te maken met zijn persoonlijkheid. Hij is kalm en altijd gedisciplineerd. Het is gewoon een heel betrouwbare jongen."

Rugani zou niet onwelwillend tegenover een transfer naar Ajax staan, maar een deal is niet eenvoudig. Zo heeft de mandekker nog een contract tot medio 2026 bij Juventus, dat wil meewerken maar wel een transfersom verlangt. De mogelijkheden bij Ajax zijn tegelijkertijd beperkt. De club zal eerst spelers, waaronder Josip Sutalo, moeten verkopen. Bovendien heeft de zevenvoudig Italiaans international meerdere ijzers in het vuur.

"Juventus heeft in mei nog zijn contract verlengd (tot medio 2026 met een optie voor een extra jaar, red.)", weet Di Natale. "Rugani verdiende drie miljoen per seizoen, maar hij heeft ingestemd met een salarisreductie van dertig procent om Juventus te helpen. Om die reden wordt hij trouwens ook extra gewaardeerd door de fanbase van Juve."

De vraag is hoeveel Ajax voor hem zou moeten betalen. "Ik denk dat een transfersom van vijf of zes miljoen euro genoeg is. Hij verdient nu 1,8 miljoen euro per jaar en is een goede kandidaat voor clubs die een betrouwbare en ervaren verdediger zoeken. Als Farioli hem weet te overtuigen van het project-Ajax, zou het snel kunnen gaan."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Juventus (@juventus)

'In Nederland zal hij moeten wennen'

"Ik ben heel benieuwd hoe Rugani het zou doen bij Ajax", vervolgt de Juve-watcher tegenover deze website. "Waarom? In Nederland wordt op een heel andere manier verdedigd dan in Italië. Wat zeg ik, echt compléét anders. Matthijs de Ligt heeft zich bij Juventus bijvoorbeeld nooit helemaal kunnen aanpassen. Andersom zal dat ook gelden. Het zal zeker wennen worden voor Rugani."

Voor Di Natale is hoe dan ook duidelijk dat Ajax een bijzondere verdediger in huis haalt, mocht alles op zijn plek vallen in de gesprekken. "Ik denk nog weleens aan zijn eerste seizoen in het Italiaanse voetbal. Hij speelde 38 wedstrijden, maar pakte geen enkele kaart. In Italië is dat echt heel speciaal."