De Boer voor Oranje - Turkije

De ideale elf van De Boer: 'Als het niet loopt, moet Koeman ballen tonen'

6 juli om 09:00
Laatste update: 6 juli om 08:59

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de clash tegen Turkije in de kwartfinales van het EK. Ronald de Boer, tijdens dit toernooi analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, laat zijn licht schijnen over de opstelling van OranjeNever change a winning team, is het advies aan bondscoach Ronald Koeman.

Na een moeizame groepsfase kwam Oranje uitstekend voor de dag tegen Roemenië (0-3). Het zorgt voor een boost in het vertrouwen in het Oranje-kamp en in de rest van Nederland. Ook De Boer is richting de kwartfinale positief gestemd.

"Ja, heel erg!", zegt de 67-voudig international. "Natuurlijk na Roemenië - Nederland, maar ook na wat ik van Turkije tegen Oostenrijk heb gezien." De Oostenrijkers speelden ondermaats, maar waren qua statistieken de betere. "Nederland heeft gewoon een betere ploeg dan Turkije. Als Nederland tien keer tegen Turkije speelt, denk ik dat je zeven keer wint, twee keer gelijkspeelt en een keer verliest."

'Ik zou niets veranderen'

De Boer was onder de indruk van het spel van Oranje tegen Roemenië. "Alles stond beter georganiseerd dan daarvoor. Het was veel meer als team naar voren, als team naar achteren, als team aanvallen en verdedigen. Het was veel beter verzorgd." Mede om die reden ziet De Boer geen reden tot wijzigingen tegen Turkije. "Ik zou helemaal niets veranderen."

Het betekent dat Steven Bergwijn, als het aan de voormalig middenvelder annex aanvaller ligt, opnieuw aan de aftrap staat. "Bergwijn heeft het gewoon heel goed gedaan in de eerste helft. Hij verdient nog een basisplek."

Tactisch plan op de rechterflank

Tegen Roemenië had Koeman zichtbaar een plan, met Denzel Dumfries en Bergwijn aan de zijkant. De Boer vindt dat zij het daarom verdienen nogmaals samen te starten, maar: "Stel dat Turkije heel erg knijpt, dan wil je iemand aan de buitenkant hebben voorin. Dan zou ik niet voor Bergwijn kiezen, maar voor Donyell Malen. En dan zou ik ook niet voor Dumfries kiezen, maar voor Lutsharel Geertruida. Die moet dan aan de binnenkant spelen. Het ligt aan het tactisch plan dat Koeman voor ogen heeft."

"Het vertrouwen is natuurlijk behoorlijk toegenomen", gaat De Boer verder. "Dat in het achterhoofd houdende, zal hij ook denken: een winning team ga ik niet veranderen."

Complimenten voor Van Dijk

De Boer was gedurende de groepsfase kritisch op het centrale duo Stefan de Vrij en Virgil van Dijk. Vooral bij de captain werd een gebrek aan initiatief geconstateerd. Tegen Roemenië zag De Boer beterschap, in het bijzonder bij Van Dijk. "Misschien zijn ze wakker geschud. De wedstrijden worden natuurlijk aan de hand van beelden geanalyseerd, ik denk dat hij wel wat van Koeman heeft gehoord."

"Tegen Frankrijk dekten ze niet door en durfden ze niet in een één tegen één uit te komen. Tegen Oostenrijk al helemaal niet, dat was schrijnend", aldus De Boer. "Tegen Roemenië was het zoveel beter en nam hij (Van Dijk, red.) bij balbezit en balverlies initiatief. Aan de bal bracht hij tegenstanders in twijfel. In de groepsfase was het schuiven. De spitsen moesten, zoals Ruud Gullit altijd mooi zegt, alleen als krabbetjes heen en weer bewegen. Ik vond dat zo'n verschil tegen Roemenië. Daarom gaf ik hem ook een hoog cijfer."

'Dan moet Koeman een keer ballen tonen'

Voor de achtste finale pleitte De Boer voor een basisplek voor Brian Brobbey, met Memphis Depay erachter. Nu krijgt Memphis het vertrouwen weer in de punt van de aanval. "Hij werkte tegen Roemenië veel harder, hij was aan het jagen. Een paar keer dacht ik: je verdient nu wel meer, met je slimmigheid. Na een goede wedstrijd moet je Memphis, die hoort bij het team dat Roemenië versloeg, het vertrouwen blijven geven. Hopelijk gaat hij het verschil maken, want dat verwacht je van zo'n speler op het EK. Maar als het de eerste helft niet gaat moet Koeman wel een keer de ballen tonen: ga jij maar even zitten, jongen."

Het middenveld - bestaande uit Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders en Xavi Simons - stond tegen Roemenië als een huis. "Daar zou ik niet teveel aan tornen", aldus De Boer. Joey Veerman is dan het kind van de rekening. "Ik vond het wel goed van Koeman om hem te laten invallen bij 0-1", stelt hij. "Je kan hem na de 0-3 brengen, maar dan is het geen statement. Hij bracht Veerman in op een moment dat er nog veel moest gebeuren."

'Ik zeg: 3-0 voor Nederland'

De Boer benadrukt dat Turkije wapens heeft, wel vindt hij dat Oranje aan het langste eind hoort te trekken. "Je hebt die jonge talenten, Yildiz en Güler, dat zijn heerlijke spelers. Ze zijn een beetje onvoorspelbaar, dus je moet echt gefocust zijn. Als zij het op hun heupen krijgen, dan weet je dat je het lastig krijgt. Goed kort zitten bij die gasten", is het advies. "Als je ze onder de duim hebt, moet het lukken."

Gevraagd naar een voorspelling, geeft De Boer graag antwoord. "Ik vind het altijd lekker om een voorspelling te doen. Ik zeg 3-0 voor Nederland."

De favoriete opstelling van Ronald de Boer

De ideale elf van De Boer tegen Turkije: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Simons; Bergwijn, Memphis, Gakpo

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!