Wieffer van Feyenoord naar Brighton: moordende concurrentie

Wieffer van Feyenoord naar Brighton: moordende concurrentie en formatiekwestie

6 juli om 00:15
Laatste update: 6 juli om 00:15

Mats Wieffer heeft zijn overstap naar Brighton & Hove Albion afgerond. De 24-jarige controleur maakt voor een recordbedrag van naar verluidt dertig miljoen euro de overstap van Feyenoord naar de Engelse club. Wat kan Wieffer verwachten en hoe zien zijn speelkansen eruit? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De transfer van Wieffer werd vrijdagavond laat officieel beklonken. Hij mag zichzelf de duurste uitgaande transfer ooit van Feyenoord noemen, zo bevestigen de Rotterdammers. Het is geen geheim dat The Seagulls al langer gecharmeerd zijn van de Oranje-international. Toch zal Wieffer, die aan de Engelse zuidkust gezelschap krijgt van Bart Verbruggen, Joël Veltman en Jan Paul van Hecke, moeten vechten voor zijn plek.

Moordende concurrentie, De Zerbi-stijl?
Wie een blik werpt op de selectie van Brighton, zal al snel zien dat Wieffer absoluut niet de enige middenvelder is die onder contract komt te staan bij de club. EK-gangers Billy Gilmour en Pascal Groß, miljoenenaanwinst Carlos Baleba en opleidingsproduct Jack Hinshelwood worden allemaal concurrenten van Wieffer op het middenveld. Daarnaast zal de Nederlander ook nog rekening moeten houden met de multifunctionele James Milner, net als met Mahmoud Dahoud en Jakub Moder, die afgelopen seizoen allebei sporadisch in actie kwamen voor Brighton.


Groß en Gilmour vormden vorig seizoen vaak een duo op het middenveld van Brighton

Het is echter niet uitgesloten dat het aantal concurrenten van Wieffer in de komende weken afneemt. De transfermarkt lijkt nu namelijk pas op gang te komen, terwijl een speler als Baleba eerder al gelinkt werd aan clubs als Arsenal en Manchester United. Ook is het goed denkbaar dat Brighton afscheid wil nemen van spelers als Dahoud en Moder, die minder voor lijken te komen in de plannen van de club.

Het wordt interessant om te zien of Fabian Hürzeler, de nieuwe manager, wil voortborduren op de werkwijze van Roberto De Zerbi. Laatstgenoemde voerde vrijwel elke wedstrijd wijzigingen door in zijn elftal. Daar kan zelfs doelman Verbruggen over meepraten, die vaak van stuivertje wisselde met Jason Steele. Hürzeler steekt niet onder stoelen of banken dat hij geïnspireerd is door De Zerbi, waardoor het goed mogelijk is dat hij verdergaat met rouleren. Dat zou voor Wieffer zonder meer betekenen dat hij aan zijn speelminuten komt. Anderzijds moet de controleur in dit scenario ook genoegen nemen met het feit dat hij soms op de bank komt te zitten, iets wat hij bij Feyenoord niet meer gewend is.

Formatiekwestie ook van belang voor Wieffer
Onder De Zerbi speelde Brighton vorig seizoen vooral in een 4-2-3-1-formatie, waarbij Wieffer zich dan zou moeten richten op één van de twee plekjes als controlerende middenvelder. Fabian Hürzeler, de nieuwe manager, liet het Duitse St. Pauli vorig seizoen echter steevast in een 3-4-3-formatie aantreden. Het is nog niet duidelijk of de talentvolle manager kiest voor zijn vertrouwde formatie, of ook hierin wil voortborduren op het werk van De Zerbi.

Voor de speelkansen van Wieffer maakt het op het eerste oog niet veel uit of Brighton in een 4-2-3-1- of 3-4-3-systeem gaat spelen, omdat ook in de laatstgenoemde formatie er twee plekjes vrij zijn op het middenveld. Toch gaat dat niet helemaal op. In Duitsland koos Hürzeler namelijk steevast voor één meer aanvallend ingestelde middenvelder in de as. Dat zou betekenen dat er maar één plaats overblijft voor Wieffer.

Het is uiteraard evenmin ideaal om altijd met twee pure controleurs te spelen in een 4-2-3-1, maar Wieffer heeft bij Feyenoord laten zien dat hij ook meer als nummer 8 uit de voeten kan. Echter, een aanvallend ingestelde middenvelder is de man uit Borne natuurlijk niet. Conclusie: voor de speelkansen van Wieffer lijkt het gunstiger als Hürzeler kiest voor 4-2-3-1 in plaats van zijn vertrouwde 3-4-3.

Al met al zal Wieffer zeker zijn kansen gaan krijgen in zijn eerste Premier League-seizoen. Duidelijk is echter ook dat de concurrentie niet mals wordt voor de 24-jarige controleur. Het wordt dan ook erg interessant om te zien hoe Wieffer zich staande houdt in de concurrentiestrijd met spelers als Gilmour, Groß en Milner. In de voorbereiding zal beter duidelijk worden wat de plannen van Hürzeler zijn met Brighton en Wieffer. Wordt dus snel vervolgd.