Ajax moet financiële drastische maatregelen nemen

'Ajax moet drastische maatregelen nemen om voortbestaan niet in gevaar te brengen'

5 juli om 13:44

Er moeten 'drastische maatregelen' genomen worden bij Ajax om, wanneer komend seizoen weer geen Champions League-voetbal wordt veiliggesteld, het voortbestaan van de club niet in gevaar te brengen, schrijft De Telegraaf in een analyse. De Amsterdamse club moest al miljoenen euro's lenen om afgelopen seizoen de salarissen door te kunnen betalen.

Het is 'alarmfase één' in de Johan Cruijff Arena, klinkt het. Dat komt mede door de afgelopen twee transferzomers, waarin voor in totaal 230 miljoen euro werd ingekocht. Daarnaast liep Ajax de Champions League-miljoenen mis. De ontslagen technisch directeur Sven Mislintat haalde vorig jaar twaalf spelers, met bij elkaar 59 jaar aan contracten en hoge salarissen.

'Het is dan ook niet gek dat zij bijna stuk voor stuk aangeven onder Farioli voor hun kans te willen gaan', schrijft de ochtendkrant. Ajax zou in een 'onmogelijke spagaat' liggen en td Alex Kroes heeft naar verluidt links en rechts al de bijnaam Tom Cruise gekregen, refererend aan de film Mission Impossible. 'De nieuwe technische man wil niets liever dan zo snel mogelijk Wout Weghorst, Pablo Rosario en een rechtsbuiten inlijven, maar vanwege de donkere wolken die boven de Johan Cruijff ArenA hangen, hebben directie en rvc bepaald dat er pas spelers worden aangetrokken als er uitgaande transfers hebben plaatsgevonden.'

Ajax zou zeer beperkt zijn in de mogelijkheden. Van elke 120 miljoen euro die er binnenkomt, kan maar vijftig miljoen euro worden uitgegeven. De post spelerssalarissen moet met twintig miljoen euro worden teruggedrongen. Op Diant Ramaj, Branco van den Boomen en Sivert Mannsverk na mogen alle aankopen van Mislintat vertrekken. Omdat er amper interesse in die spelers is, wordt serieus overwogen Steven Bergwijn te verkopen.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!