Dit is Jeyland Mitchell, de nieuwe aanwinst van Feyenoord

Feyenoord haalt imposant talent binnen: dit is aanwinst Jeyland Mitchell

8 juli om 17:30
Laatste update: 8 juli om 18:00

Feyenoord heeft verdediger Jeyland Mitchell overgenomen van het Costa Ricaanse LD Alajuelense. Volgens Dennis te Kloese zorgen de Rotterdammers daarmee voor 'een stunt'. Wie is de in Nederland onbekende Mitchell? VoetbalPrimeur duikt in het profiel van de talentvolle stopper.

Wie is Jeyland Mitchell?

Jeyland Yahir Mitchell Baltodano, de volledige naam van de nieuwste Feyenoord-aanwinst, is geboren op 29 september 2004 in Limón, Costa Rica. Mitchell is een centrale verdediger, die comfortabel is aan zowel de linker- als rechterkant van het centrum. Sinds 1 januari speelt het negentienjarige talent voor Alajuelense, één van de grootste clubs in Costa Rica. Aanvankelijk werd Mitchell gehaald voor het beloftenteam, maar in de laatste tien wedstrijden van het seizoen gooide Alexandre Guimarães hem plots voor de leeuwen. Tegen Municipal Liberia maakte Mitchell zijn debuut en speelde hij negentig minuten. Daarna verdween hij niet meer uit de basis.

Dat zorgde ervoor dat ze zevenvoudig international werd geselecteerd voor de Copa América, waar hij alle drie de groepsduels in de basis startte. In de eerste wedstrijd tegen Brazilië liet Mitchell zijn kwaliteiten aan de hele wereld zien: hij wist Real Madrid-ster Vinícius Júnior volledig uit de wedstrijd te spelen. In de wedstrijden tegen Colombia en Paraguay kwam de verdediger ook goed voor de dag.

Wat zijn de kwaliteiten en verbeterpunten van Mitchell?

Wie beelden van de Feyenoord-aanwinst bekijkt, zal al snel zien dat Mitchell bijzonder snel en sterk is. De verdediger is nog maar negentien jaar oud, maar beschikt nu al over een imposante lichaamsbouw. Daardoor kan hij meedogenloos optreden als dat moet. Tegen Brazilië bewees Mitchell in de duels met de razendsnelle Vinícius dat hij desondanks ook bijzonder rap is. Met die combinatie heeft het talent een uniek palet aan kwaliteiten in huis.

Anderzijds heeft Mitchell natuurlijk nog vrijwel geen ervaring op het allerhoogste niveau, terwijl hij soms wat druistig over kan komen. Aan de bal kan de Costa Ricaan zich ook nog verbeteren: zijn kwaliteiten komen op dit moment vooral naar voren als hij de bal niet aan zijn voet heeft. Als Mitchell deze elementen ook erg goed zou beheersen in zijn spel, dan had Feyenoord een stuk meer voor hem moeten betalen.


Mitchell in duel met Colombia-speler Jhon Arias

Wat is het perspectief van Mitchell bij Feyenoord?

In Rotterdam krijgt de Zuid-Amerikaan te maken met serieuze concurrentie: Dávid Hancko en Gernot Trauner zijn inmiddels gevestigde namen bij Feyenoord, terwijl Thomas Beelen na een sterk debuutseizoen zijn basisplaats ook wil behouden. Daarnaast kan Lutsharel Geertruida ook nog als centrale verdediger uit de voeten. Het is echter zeker niet uitgesloten dat spelers als Hancko en Geertruida nog vertrekken uit De Kuip.

1908 weet dat Feyenoord Mitchell ziet als 'serieuze back-upoptie' voor komend seizoen in de defensie. De stopper is in principe speelgerechtigd voor het Onder 21-team van de Rotterdammers, maar 1908 stelt dat hij daar geen minuten gaat maken. Ook een verhuurperiode aan FC Dordrecht is geen optie. Mitchell wordt dus serieus onderdeel van het eerste elftal bij Feyenoord.