Turkse president Erdogan woedend door schorsing Demiral

Erdogan woedend op besluit van UEFA: 'Hopelijk is dan het hele gebeuren voorbij'

5 juli om 17:23
Laatste update: 5 juli om 17:29

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet te spreken over de beslissing van de UEFA om Merih Demiral te schorsen. De verdediger moet zeer waarschijnlijk de wedstrijd tegen Nederland aan zich voorbij laten gaan door het brengen van de 'wolvengroet'.

De UEFA heeft besloten om de 26-jarige Demiral te schorsen wegens de 'wolvengroet', een groet die door de extreemrechtse groepering Grijze Wolven wordt gebruikt. In sommige landen, waaronder Oostenrijk en Frankrijk, is het gebruik van deze groet verboden. In Duitsland, waar het EK wordt gehouden, staat de beweging onder toezicht. Inmiddels is bekend dat de Turkse voetbalbond naar het sporttribunaal CAS gaat stappen om de schorsing van Demiral aan te vechten.

Erdogan vindt het gebaar van Demiral een manier om zijn enthousiasme te uiten. "Zegt iemand iets over het feit dat de Duitsers een adelaar op hun shirt hebben staan?", wordt de president geciteerd door NU.nl. "Of dat er een haan pronkt op het shirt van Frankrijk? Hopelijk is het hele gebeuren zaterdag voorbij als we als winnaars van het veld stappen en doorgaan naar de volgende ronde."

Ook de Turkse vicepresident Cevdet Yilmaz heeft gereageerd op de schorsing van Demiral. Hij vindt het besluit onacceptabel en vindt dat de beslissing moet worden herzien. 'De schoonheid en spanning van het voetbal moeten niet worden overschaduwd door politieke besluiten', schrijft Yilmaz op X.

De wedstrijd tussen Nederland en Turkije in de kwartfinale van het EK wordt aanstaande zaterdag (6 juni) om 21.00 gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn. Het CAS heeft al toegezegd dat het vóór dat duel uitspraak zal doen over de schorsing van Demiral.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!