Eerste details huldiging Oranje bekend: dit is alles wat je moet weten

Eerste details mogelijke Oranje-huldiging: opvallende datum, protest aangekondigd

9 juli om 16:15
Laatste update: 9 juli om 16:15

Het Nederlands elftal staat woensdagavond tegenover Engeland in de halve finale van het EK, maar de eerste details over een mogelijke huldiging zijn al bekend. Zo komt er alleen een officieel moment voor Oranje bij een eindzege. De huldiging zal dan plaatsvinden op dinsdag 16 juli.

Voor het eerst in twintig jaar tijd staat het Nederlands elftal weer in de halve finale van een EK. De laatste keer dat Oranje gehuldigd werd, na het WK van 2010, vond er toen een huldiging plaats in Amsterdam, ondanks het feit dat Nederland de finale verloor van Spanje. Deze keer vindt er geen officieel moment plaats als Oranje met zilver naar huis gaat, weet de NOS. Alleen de eindzege is genoeg voor een groot feest.

Mogelijke huldiging op dinsdag in Amsterdam
Een eventuele huldiging zal in de hoofdstad plaatsvinden. De gemeente Amsterdam en de KNVB hebben namelijk al enige tijd contact over het organiseren van een dusdanig evenement, omdat dit veel voorbereidingstijd vereist. Hoe de huldiging er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. De partijen zijn 'druk' met verschillende scenario's. Na de verloren WK-finale in 2010 maakte het Nederlands elftal een rondvaart door de grachten, waarna het eindigde op het Museumplein.


John Heitinga en Wesley Sneijder vieren feest op de Oranje-huldiging in 2010

Ook de datum van de huldiging is al bekend, mits Oranje voor de tweede keer in de historie het EK wint. Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers krijgen dan op dinsdag 16 juli de kans om feest te vieren met de fans. Dat is twee dagen na de finale. In de afgelopen jaren werden clubteams in Nederland juist vaak op maandag gehuldigd.

Extinction Rebellion wil Oranje dwars zitten
Wie per auto af wil reizen naar een eventuele huldiging van het Nederlands elftal, moet naar alle waarschijnlijkheid rekening houden met een grote logistieke uitdaging. Extinction Rebellion heeft eerder namelijk aangekondigd de A10 te gaan blokkeren rondom dit Oranje-feest. De activistische beweging wil namelijk dat ING, de hoofdsponsor van de KNVB, haar banden met de fossiele industrie verbreekt.

De A10 loopt in een cirkel rondom Amsterdam en is normaliter al één van de drukste snelwegen van Nederland. Bij een huldiging van Oranje zal er uiteraard nog veel meer verkeer richting en rondom de hoofdstad zijn, waardoor een blokkade door Extinction Rebellion grote gevolgen kan hebben.