Hato gaat in op rol onder Farioli en toekomst bij Ajax

Hato krijgt van Farioli nieuwe rol bij Ajax: 'Van nature ben ik geen back'

9 juli om 20:56

Jorrel Hato moet zich onder Francesco Farioli een nieuwe rol eigen maken bij Ajax. De achttienjarige verdediger blonk dinsdag als linksback uit in het oefenduel van de Amsterdammers met Sint-Truiden.

Met een treffer droeg Hato bij aan de 4-0 zege op de Belgen. "Ik sta wel liever centraal, maar ik denk dat ik het nu aardig heb gedaan op linksback", reageert het talent bij Ziggo Sport. "Het is goed om meerdere posities te bespelen. Ik ben blij dat ik het goed kan doen op die positie en op centraal."

Hato heeft van Farioli te horen gekregen dat hij zich op beide posities moet richten. Hij denkt stappen te kunnen maken dit seizoen. "Van nature, qua lopen, ben ik geen back. Maar ik denk dat ik daar zeker winst uit kan halen. Zoals de goal die ik maak. Als ik op linksback sta, kan ik dat veel vaker doen. Vooral met het spel dat we spelen kan ik voorin veel dreiging brengen. Qua intensiteit moet het wel omhoog."

Hato is te spreken over de voorbereiding van Ajax tot dusverre. "Er is veel en nieuwe energie op de trainingen, van de hele staf. Ze geven veel energie op de training. Het gaat allemaal snel door en je hebt weinig tijd om te rusten. Het maakt het ook intensief, snel. Dat hebben we ook nodig, intensieve trainingen. Ik denk dat we vandaag ook tot aan de laatste minuut hoog druk hebben gezet." Volgens Hato zorgt de nieuwe speelwijze voor plezier. "Zeker als je veel de bal hebt."

Zelf weet Hato dat er weer iets meer van hem gevraagd zal worden. "Ik denk dat het nu wel anders is. Het is mijn derde jaar Ajax in de Eredivisie. Ik heb al aardig wat wedstrijden gespeeld. Het is voor mezelf belangrijk om me te ontwikkelen, in eigenlijk alles. Het is een nieuw seizoen en een nieuwe start, dus ik moet mijn best weer gaan doen."

Hato: "Ik blijf bij Ajax"

Hato verlengde in maart zijn contract bij Ajax, tot medio 2028. Wat betekent dat? "Dat ik bij Ajax blijf", grijnst hij. "Ik denk dat ik hier nog niet klaar ben. Ik kan me nog ontwikkelen en ik wil nog prijzen winnen, want dat heb ik nog niet gedaan. Dat wil ik zeker nog gaan doen met Ajax." Met een transfer is hij niet bezig, ook niet als grote clubs zich melden. "Als ik iets in mijn hoofd heb, houd ik me daar ook aan. Ik denk nog steeds dat het heel goed is dat ik heb bijgetekend."