Southgate op zijn hoede voor Oranje: 'Aanvallende spelers van een hoger niveau'

Southgate op zijn hoede voor Oranje: 'Aanvallende spelers van een hoger niveau'

10 juli om 10:49

Gareth Southgate, de bondscoach van Engeland, is goed voorbereid op de wedstrijd tegen het Nederlands elftal, en geeft in gesprek met de NOS aan dat Oranje aanvallend een grotere bedreiging vormt dan de ploegen die de Engelsen tot dusver troffen. Ook gaat de keuzeheer in op de rol van Jimmy Floyd Hasselbaink, die assistent-trainer is.

"Ik denk dat we al acht jaar constant presteren", stelt Southgate. "Sinds het WK in Rusland (2018, red.) staan we altijd in de top vijf van de wereld. Op het vorige EK haalden we de finale, nu de halve finale, dus het team laat zien constant te zijn en dat is wat we wilden bewerkstelligen, dat Engeland structureel lang meedoet in eindtoernooien."

De bondscoach van Engeland heeft een goed beeld van Nederland, zo geeft hij aan. Al is hij beducht voor tactische foefjes van Ronald Koeman. "Het is een team met een zeer sterke verdediging, waarvan we de meeste spelers kennen. Ze hebben een middenveld met veel beweging en hun aanvallende spelers zijn van een hoger niveau dan de teams waar we tot dusver tegen hebben gespeeld. Ronald kan tactische wijzigingen aanbrengen, daar moeten we op voorbereid zijn."

Met Hasselbaink hebben de Engelsen een Nederlander in de technische staf. "Hij werkt met de aanvallende spelers. Hij is iemand waar ik zelf mee gespeeld heb (bij Middlesbrough, red.), met een sterke persoonlijkheid. Hij is veeleisend op de trainingen en weet hoe hij om moet gaan met spitsen, die onder een andere druk staan. Ze moeten leveren, ze moeten scoren. Voor mij is hij heel waardevol."