Oranje beïnvloedt samenleving

Nederland massaal voor de TV: supermarkten eerder dicht, aangepaste theatertijden

10 juli om 14:17
Laatste update: 10 juli om 14:31

De halve finale die het Nederlands elftal woensdagavond speelt in Dortmund zorgt ervoor dat Nederland voor twee uur lang iets stiller komt te liggen. Supermarkten gaan eerder dicht, en bioscopen en theaters passen hun tijden aan. 

Diverse supermarktketens sluiten de deuren eerder dan normaal, zoals de Lidl. "We willen iedereen de mogelijkheid geven om deze unieke gebeurtenis samen met familie en vrienden mee te maken", aldus een woordvoerder, opgetekend door de NOS. Ook de supermarkten van Dirk en Hoogvlieten sluiten de deuren iets vroeger. 

Mensen die woensdagavond naar een theatervoorstelling gaan, moeten even opzoeken of de aanvangstijd is aangepast. Zo is de show van Najib Amhali in Carré met één uur vervroegd. "Bij de vorige wedstrijd hebben we dat ook al gedaan. Stel dat Nederland doorgaat naar de finale zondag, dan passen we de tijden ook aan", vertelt een woordvoerder. 

Alles wijst erop dat er woensdagavond ook een kijkcijferrecord wordt verbroken. In 2014 keken er ruim negen miljoen mensen naar de halve finale tussen Argentinië en Nederland. Of dat huidige record plaats moet gaan maken, weten we in de loop van donderdag.

MATCHDAY! Beluister hieronder de nieuwste Oranjekantine vanuit Dortmund: