Van Hooijdonk en Van der Vaart zien Oranje te kort komen

Oranje met rug tegen de muur: 'Hangen als een aangeslagen bokser in de touwen'

10 juli om 22:10

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart vinden dat Oranje van geluk mag spreken dat het nog 1-1 staat in de rust tegen Engeland. De analisten vinden dat Engeland in deze vorm een 'maatje te groot' is en hadden bijvoorbeeld een andere keuze gemaakt bij het uitvallen van Memphis Depay.

"Engeland voetbalt veel makkelijker en komt tussen de linies. Phil Foden is top. Dan zie je dat als de Engelsen op hun best zijn dat we dan gewoon te kort komen", luidt de conclusie van Van der Vaart bij de NOS. "We mogen blij zijn dat het nog steeds 1-1 is. Aan het eind speelden ze weer heel langzaam. Ik hoop dat ze dat blijven doen, want in een fase liepen ze er wel heel makkelijk doorheen."

Ook Van Hooijdonk ziet Oranje het moeilijk hebben. "Het Nederlands elftal hangt een beetje als een aangeslagen bokser in de touwen. Dat doelpunt is er nog niet gekomen, maar dat moet je natuurlijk zien te voorkomen." Toch is hij over de scorende Xavi Simons zeer tevreden. "Dit is precies wat we van hem willen zien. Dat brengt hij nu. Ik vond zijn start sowieso goed en hij was agressief."

Van der Vaart snapt ook niet waarom Ronald Koeman bij de blessure van Memphis Depay koos voor Joey Veerman als invaller. De analist had een andere speler in gedachten om de spits te vervangen. "Ik vind toch dat je dan Joshua Zirkzee moet brengen. Zo’n Veerman erin, ik weet het niet. Dit had ik zeker niet verwacht."