Feyenoord betaalt fiscus ruim vijf miljoen
Feyenoord maakt vijf miljoen euro (exclusief rente) over naar de Belastingdienst. De fiscus eiste bijna het dubbele in de zaak. De Rotterdamse voetbalclub kreeg de naheffing, omdat zij geen loonbelasting betaalde over de spelers Patrick Allotey, Julio Cruz, Patricio Graff, Christian Gyan, Eduardo Tati Montoya, Fernando Picun en Pablo Sanchez.
De clubleiding van Feyenoord meende in de periode 1995-1998 geen loonbelasting te hoeven betalen voor de spelers, omdat ze geen tekengeld aan de voetballers had overgemaakt. Om deze reden deed de FIOD in 1998 een inval bij de club. Voormalig voorzitter Jorien van den Herik werd in de daaropvolgende strafzaak vrijgesproken van fraude.
De club kreeg vervolgens te maken met een identieke belastingzaak. Dit keer was de aandacht gericht op ex-Feyenoorder Aurelio Vidmar. Bij deze zaak werd de Rotterdamse voetbalclub in het ongelijk gesteld. Ze werd uiteindelijk in 2007 veroordeeld tot het afdragen van anderhalf miljoen euro aan loonbelasting. De uitspraak in de zaak-Vidmar gaf de Stadionclub niet het vertrouwen dat ze sterk stond in haar andere belastingzaken. Ze overlegde daarom langdurig met de Belastingdienst om tot een schikkingsvoorstel te komen, waarvan de vijf miljoen euro exclusief rente het nettoresultaat is.
Eric Gudde, de algemeen directeur van Feyenoord, is voorzichtig tevreden met de schikking, openbaarde hij op de website van de club. "Ik houd er gemengde gevoelens aan over. Vijf miljoen euro is samen met de eerder al afgedragen anderhalf miljoen voor Vidmar een enorm bedrag, dat we uiteraard liever hadden geïnvesteerd in verdere versterking van de selectie. Zo bekeken is het dus zonde van het geld. Aan de andere kant is het miljoenen minder dan wat we de fiscus in het ergste geval hadden moeten betalen. We hebben in deze kwestie twee verschillende advieskantoren ingeschakeld. Onafhankelijk van elkaar hebben ze ons aangeven dat dit de best mogelijke uitkomst voor Feyenoord was."
Gudde zag de noodzaak van een schikking in. "Feyenoord is in hoog tempo bezig de enorme schuldenlast uit het verleden weg te werken. Twee jaar geleden stonden we inclusief de belastingclaim voor 35 miljoen euro in het rood. Dat bedrag is inmiddels meer dan gehalveerd. Potentiële investeerders zien en waarderen de voortvarende aanpak, maar hikten ook aan tegen die enorme belastingclaim van bijna dertien miljoen, inclusief rente, die ons nog boven het hoofd hing. Nu we een streep kunnen zetten onder deze kwestie, hebben we ook naar deze mensen toe een helder verhaal. We kunnen bij Feyenoord weer vooruit kijken in plaats van angstig achterom."
"Het overleg met de Belastingdienst is steeds constructief geweest", vervolgde de beleidsbepaler. "Ze gaven ons nooit de indruk Feyenoord het vel over de neus te willen trekken. Aan de andere kant was de Belastingdienst helder. Ze werken daar volgens het gelijkheidsbeginsel. Feyenoord moet dus - net zoals elke burger en elk ander bedrijf - voldoen aan de verplichtingen. Wanneer wordt vastgesteld dat dit niet is gebeurd, is het de taak van de Belastingdienst om alsnog te innen."