Atlético legt PSV-defensie op pijnbank

Atlético legt PSV-defensie op pijnbank

17-09-2008 00:35

Huub Stevens koos in het eerste groepsduel voor ervaring. De jonge Belg Stijn Wuytens, tegen FC Utrecht en Sparta Rotterdam nog basisspeler, werd gepasseerd ten faveure van de ervaren Australiër Jason Culina. Ook nieuweling Stef Nijland moest zijn basisplaats van afgelopen weekend afstaan. Hij werd vervangen door de Ecuadoriaan Edison Méndez.

De wedstrijd was koud een halve minuut oud toen Sergio Agüero namens Atlético Madrid in zeer kansrijke positie voor doelman Andreas Isaksson opdook. De Argentijnse Olympisch kampioen schoot weliswaar hard in, maar de Zweedse goalie reageerde attent. PSV liet zich niet kennen en koos zelf ook voor de aanval. Nordin Amrabat liep zich goed vrij, maar werkte een voorzet van Ibrahim Afellay hard naast.

PSV kreeg na zeven minuten de eerste tegenslag te verwerken. Nadat de Portugese middenvelder Maniche Luis Garcia vrijspeelde hoefde Agüero, die goed voor zijn man kwam, de voorzet van de Spanjaard alleen nog eenvoudig binnen te tikken: 0-1.

Atlético rook bloed en zette door. Schoten van Luis Garcia en Agüero zorgden voor enig gevaar, maar het was de Argentijn Diego Forlan die het dichtst bij een treffer was. Hij kwam een haar te kort om een voorzet van Agüero binnen te koppen. Goed keeperswerk van Leo Franco in het doel van Los Colchoneros voorkwam een treffer van Danny Koevermans. De spits kwam net een meter te kort om de uitgekomen doelman te omspelen.

Het was opnieuw Agüero die nog voor het verstrijken van de eerste helft wederom toesloeg. De voor de geblesseerd geraakte Forlan ingevallen Sinama Pongolle vond in de 36e met een lage voorzet de Argentijn, die vervolgens kinderlijk eenvoudig wegdraaide bij de Franse verdediger Jérémie Brechet. Met een kiezelhard schot liet hij van dichtbij Isaksson kansloos: 2-0.

Atlético, voor het eerst sinds het seizoen 1996/1997 weer actief op het hoogste Europese voetbalniveau, begon weifelend aan de tweede helft. De Madrilenen hielpen met een aantal slecht verstuurde passes PSV weer enigszins terug in de wedstrijd. Tot echte kansen leidde dit niet. Behoudens twee harde afstandschoten van Méndez en Afellay, beiden gekeerd door Franco, bleef de Nederlandse landskampioen ongevaarlijk.

Net toen PSV wat meer overwicht kreeg sloegen de bezoekers opnieuw toe. Méndez verloor de bal op eigen helft waarna het leer razendsnel bij de vrijstaande Luis Garcia belandde. Een slimme pass van de oud-Liverpool-speler werd op waarde geschat door Maniche. Hij schoof de bal onder de uitkomende Isaksson door: 0-3.

De Eindhovenaren, met een sterk spelende Amrabat in de gelederen, zochten naar een gaatje in de defensie van Los Rojiblancos, maar zowel Danny Koevermans en opnieuw Afellay zagen hun pogingen geen doel treffen. De Spanjaarden bleven in Eindhoven gemakkelijk op de been. Ook na het inbrengen van de Servische aanvaller Danko Lazovic, kwam Atlético, met oud-Ajacied John Heitinga centraal in de defensie, niet in de problemen.

Met de nederlaag kreeg PSV direct een bittere pil te slikken. De Eindhovenaren zijn zich er meer dan ooit van bewust dat in de zware poule, PSV is naast Atlético gekoppeld aan Olympique Marseille en Liverpool, de punten met name in de thuisduels vergaard moeten worden. Woensdag 1 oktober staat de volgende Champions League-episode op het programma voor PSV. Dan neemt het team van trainer Stevens het op Anfield Road op tegen Liverpool.