Cvitanich leidt Ajax zelfstandig langs ADO

Cvitanich leidt Ajax zelfstandig langs ADO

28-12-2008 15:22

Cvitanich, die vorige week tegen De Graafschap (0-6) al twee keer doel trof, heeft dit seizoen nu al even vaak gescoord als Huntelaar. De nieuwe spits van Real Madrid kwam tijdens zijn laatste tien optredens in de eredivisie ook tot zes treffers.

Ajax kon na de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar terugkijken op een redelijke eerste helft van de competitie. De formatie overwintert in de UEFA Cup en heeft in eigen land slechts drie verliespunten meer dan koploper AZ. De club die in het bekertoernooi van Volendam verloor, wijt de achterstand op de concurrent uit Alkmaar vooral aan de slechte prestaties op vreemde bodem. Ajax won in de eerste helft van de competitie slechts vier van de acht uitduels.

De vaak overvolle ziekenboeg is een reden voor de matige prestaties buiten de ArenA. Topaankoop Miralem Sulejmani, Maarten Stekelenburg, Ismaïl Aissati en Gabri kwamen de afgelopen maanden niet of nauwelijks in actie. Aanvoerder en topschutter Klaas-Jan Huntelaar was voor zijn vertrek ook al geblesseerd.

Trainer Marco van Basten zocht de afgelopen maanden vooral naar de meest ideale bezetting van het middenveld. De oefenmeester experimenteerde met veel schaduwspitsen omdat Sulejmani lang ontbrak. Hij voetbalde liever ook niet met Gabri en Eyong Enoh naast elkaar.

Omdat Rasmus Lindgren nog niet was hersteld van een enkelblessure, begonnen beide middenvelders wel tegen ADO Den Haag. Het duo voetbalde net als vorige week tegen De Graafschap volledig in dienst van het aanvallende kwartet, dat opnieuw werd aangevoerd door Luis Suarez. De speler uit Uruguay juichte na vier minuten nog vergeefs om de openingstreffer omdat hij uit buitenspelpositie scoorde. Hij stond in de zevende en achttiende minuut aan de basis van de 1-0 en 2-0 van Cvitanich.

Suarez is de laatste maanden uitgegroeid tot de grootste publiekslieveling van het Ajax-publiek. In de schaduw van de smaakmaker wordt ook Jan Vertonghen steeds belangrijker voor de Amsterdamse club. Van Basten probeerde de Belg als linksback en middenvelder. Vertonghen is echter niet meer weg te denken uit het hart van de defensie.

Waar Vertonghen met zijn traptechniek belangrijk is in de spelopbouw, laat Oleguer het in balbezit steeds vaker afweten. De Catalaan leed in de beginfase zoveel balverlies dat Van Basten hem al snel van positie liet wisselen met rechtsback Gregory van der Wiel. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal haalde Oleguer uiteindelijk al na 33 minuten naar de kant voor Bruno Silva.

Nauwelijks gehinderd door een zwak ADO Den Haag bleef Ajax het spel domineren. Suarez bood Cvitanich in de vijftigste minuut een grote mogelijkheid op zijn derde treffer. De Argentijn miste, maar nam zeven minuten later sportief revanche toen Suarez hem opnieuw vrij voor doelman Robert Zwinkels zette: 3-0. Van Basten gunde de opvolger van Huntelaar vervolgens een publiekswissel.