Sneijder: Logisch dat ik niet de polonaise liep

Sneijder: "Logisch dat ik niet de polonaise liep"

30-03-2009 16:41

"Het lijkt me duidelijk dat ik niet even uitgebreid de polonaise ben gaan lopen", stelde de middenvelder van Real Madrid maandag na afloop van de eerste training voor de komende wedstrijd tegen Macedonie. "Of zo'n reactie verstandig is? Ach, ik blijf toch een baasje. En ik was inderdaad boos en teleurgesteld."

Bondscoach Bert van Marwijk vertelde pas twee uur voor de wedstrijd dat Sneijder niet tegen de Schotten zou beginnen. De oefenmeester gaf de voorkeur aan Arjen Robben. Later zou Van Marwijk zeggen dat hij geen moment getwijfeld had over de basisplaatsen van Dirk Kuijt en Robin van Persie. "Die halen al maanden een heel hoog niveau in Engeland", stelde Van Marwijk. "Ik kon voor mijn gevoel niet om die jongens heen."

Hoewel maandag de grootste boosheid bij Sneijder was verdwenen, heeft de voormalige Ajacied geen vrede met de beslissing van Van Marwijk. "Het lijkt me duidelijk dat ik wil spelen. Ik begrijp echt wel dat er bij het Nederlands elftal heel veel goede voetballers in aanmerking komen voor de drie posities achter de spits. Maar dat betekent niet dat ik het leuk vind om in een volle Arena op de bank te zitten. Dat zou ook niet goed zijn, denk ik. Ik wil altijd beginnen. Vijfentwintig minuten tegen Schotland is voor mij niet genoeg. Ik wil meer laten zien. Daarom was ik kwaad."

Sneijder verliet na de wedstrijd meteen het speelveld en zat al in de taxi toen zijn ploeggenoten nog met de pers spraken. "Mijn broertje was jarig. Ik ben daar maar de polonaise gaan lopen", verklaarde hij. "Zonder gekheid, ik wist dat er een kans was dat ik niet zou spelen. Natuurlijk heb ik daar vooraf rekening mee gehouden. Maar dat wil niet zeggen dat ik lachend op de bank ga zitten. Neem van mij aan dat Rafael van der Vaart ook niet blij was. Maar ook dit hoort er bij. Boos of niet, ik moet dit accepteren."

Oranje won zonder Sneijder in de basisformatie vrij soepel van Schotland. "Dan kun je inderdaad stellen dat de bondscoach geen reden heeft om zijn opstelling woensdag tegen Macedonie te wijzigen'', beseft Sneijder. "Of er moeten mensen wegvallen met blessures. Van Persie en Robben trainden niet volledig mee. Maar zo ver ik heb begrepen zijn ze er dinsdag weer bij. Macedonië is natuurlijk wel een andere tegenstander. Ik vind die ploeg beter dan Schotland."

Sneijder constateerde tijdens het duel met de Schotten dat Oranje maar weinig uitgespeelde kansen kreeg. "De aanvoer naar de spitsen kon beter'', zei hij. "Of daar een rol voor mij is weggelegd? Ik denk dat ik niet slecht ben ingevallen. Ik had alleen wel iets langer willen spelen. Maar dat lijkt me duidelijk. Ik heb inmiddels ook al even met de bondscoach gesproken. Ook hij zegt dat ik zoiets moet accepteren. Hij heeft daar ook helemaal gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet even boos mag zijn."