WADA doet geen concessies voor voetballers

WADA doet geen concessies voor voetballers

11-05-2009 14:39

In de zogenaamde 'whereabouts', die in veel andere sporten al geldt, moeten voetballers 24 uur per dag aangeven waar ze zijn, om zo beschikbaar te zijn voor dopingcontroles. WADA-voorzitter John Fahey zei maandagochtend niets te weten van toezeggingen aan wereldvoetbalbond FIFA over een aangepaste formule, waarin voetballers als zijnde teamsporters alleen tijdens werktijd beschikbaar hoeven te zijn.

Deze beslissing zal leiden tot massaal verzet van sporters wereldwijd. Dat zeggen Theo van Seggelen (foto), secretaris-generaal van de internationale vakbond van voetballers FIFPro en Yves Kummer, voorzitter van de atletenvakbond EU Athletics, in het Algemeen Dagblad. 

"Het is een idiote regel van de politieke organisatie WADA", meent Van Seggelen. "Wij gaan procederen. Ik hoop verder dat de EU deze week tijdens een congres in Athene officieel verklaart dat dit in strijd is met de wetgeving."

Ook Kummer is verbolgen. "Wij gaan heel erg door in de strijd tegen deze maatregel. Ik denk ook dat de rechter uiteindelijk zal beslissen dat dit helemaal niet kan. Wat dat betreft is een tweede Bosman-affaire te voorzien. Ook bij het afschaffen van het transfersysteem in het voetbal gaf een juridische uitspraak de doorslag."