Iran hoopt op Nederlandse kwaliteitsinjectie

Iran hoopt op Nederlandse kwaliteitsinjectie

Gepubliceerd: maandag 20 juli 2009 om 09:30ma 20-07-2009 om 09:30

Fabian Bijman
AMSTERDAM

Soccer International voert momenteel gesprekken met verschillende spelers over een mogelijke overgang naar Iran. Het bedrijf heeft in het land goede contacten met zakenman en oud-SC Cambuur-speler Zabih Etemadi, één van de initiatiefnemers om de voetbalsport in het land naar een hoger niveau te tillen.

Kluivert was één van de spelers die een aanbieding vanuit het land mocht ontvangen. De oud-spits van onder meer Ajax, FC Barcelona en PSV geeft echter de voorkeur aan het afronden van zijn cursus Coach Betaald Voetbal. "Wel zijn we op dit moment nog bezig met een 'nummer tien'. Hier zal waarschijnlijk in de loop van de week wat meer duidelijkheid over komen", zegt Martin Houwen van Soccer International in gesprek met VoetbalPrimeur.

"Ook ben ik nog in gesprek met Patrick van Diemen van de spelersvakbond VVCS inzake enkele spelers van het team van transfervrije voetballers", vervolgt Houwen. "We hebben de spelersprofielen reeds neergelegd in Iran. We wachten nu op een reactie. Wordt dus vervolgd."

In Iran wil men de voetbalsport van een boost voorzien. De belangrijkste sport in het land kan wekelijks op veel belangstelling rekenen. Een aantal initiatiefnemers heeft zich echter ten doel gesteld nu ook 'grote namen' naar het land te halen. "Stadions hebben vaak honderdduizend bezoekers binnen de poorten tijdens een wedstrijd. Maar men wil het publiek nu ook graag de grote namen uit de voetballerij geven."

"De sportieve ambities zijn aanwezig, de salarissen uitstekend, evenals de randvoorwaarden. Spelers stappen echter een heel andere cultuur binnen. Hier moet je voor open kunnen staan. Anders heb je daar niets te zoeken." In zijn zoektocht naar potentiële aanwinsten voor de Iranese voetballiga werkt Houwen nauw samen met Etemadi.

Etemadi fungeert niet alleen als initiator, maar tevens als raadsman. "Zabih is van Persische afkomst en weet precies wat er wel en niet mogelijk is in Iran én hoe de cultuur in elkaar steekt. Dus spelers die kiezen voor een verblijf in Iran gaan geheel voorbereid en veilig het avontuur aan. Er is natuurlijk wel wat te doen omtrent de onlusten in het land op dit moment, maar wij gaan er toch wel van uit dat spelers niet deel zullen nemen aan de demonstraties."

"We zullen echter geen spelers wegbrengen als de clubs daar de veiligheid niet kunnen waarborgen. Dit is een hele belangrijke voorwaarde voor ons", gaat Houwen verder. "Daarnaast moeten we niet vergeten dat voetballers zo'n beetje halfgoden zijn in Iran. Dus dan kun je nagaan wat er gebeurt als je een speler van naam bent. Dan ben je zo veilig als het maar kan in Iran."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws