Groep D: Heerenveen wint knap in Berlijn

23-10-2009 01:00

Zowel Hertha als Heerenveen begon met weinig vertrouwen aan het derde groepsduel. In de nationale competitie vergaat het de twee clubs slecht. De Friese ploeg staat zestiende in de Eredivisie, de Duitse formatie is zelfs hekkensluiter in de Bundesliga na acht nederlagen in negen duels. Door die zwakke prestaties van Hertha was het immense stadion, dat plaats biedt aan 75.000 toeschouwers, donderdagavond met nog geen 10.000 toeschouwers 'gevuld'.

In de 36ste minuut zorgde spelmaker Losada voor de enige treffer van de wedstrijd. De van Anderlecht gehuurde middenvelder werd knap vrijgespeeld in het strafschopsgebied van de Duitsers waarna vanaf zo'n acht meter met links binnenschoof: 0-1.

Een kwartier voor tijd maakte Heerenveen, dat zonder heel veel moeite overeind bleef in Berlijn, het zichzelf erg lastig. Invaller Daryl Janmaat stond nog geen vijf minuten in het veld toen hij een terechte rode kaart kreeg na een snoeiharde tackle met gestrekt been.

Na de rode kaart drong Hertha steeds meer aan op de gelijkmaker. Via Gojko Kacar en Adrian Ramos kregen de Duitsers zelfs enkele goede kansen, maar mede dankzij Brian Vandenbussche hield Heerenveen 'de nul' en pakte zodoende haar eerste overwinning in de Europa League.