KNVB wordt strenger voor profclubs
De uitspraken volgen na de penibele situatie waarin RKC Waalwijk zich bevindt. De Brabanders zijn op sterven na dood. Enkel een financiële injectie van de gemeente kan de club nog redden.
Die situatie is mede te wijten aan veel te rooskleurige begrotingen die bij de KNVB binnen kwamen. De door de clubs ingeschakelde accountants moeten nu gaan beoordelen op basis van 21 punten, die door de voetbalbond zijn opgesteld. Extra mankracht en betere voorlichting moeten de boekhoudkundige trucs ook uit de wereld helpen.
"We twijfelen niet aan de integriteit van de accountants die de clubs inschakelen, maar we hebben wel onze bedenkingen bij de manier waarop ze de cijfers beoordelen", zegt Francis. "We willen daarom dat zij de cijfers voortaan op 21 specifieke punten moeten beoordelen. Ik heb hier wel eens een door een accountant afgestempelde begroting ontvangen, die vanaf pagina 1 niet in balans was. Dat moet het bestuur van een club niet willen."
AZ-directeur Maarten Fontein is blij met het besluit. Fontein maakt deel uit van een internationaal orgaan, dat bekijkt hoe clubs met hun begroting omgaan. "De manier waarop de cijfers nu in de voetballerij worden gecontroleerd, blijkt niet afdoende. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa. Alles valt of staat echter met kundige mensen. Begroten is een vak en je moet de toezichthouders van de juiste cijfers willen voorzien. Je kunt alles wel mooier voorspiegelen dan het is, maar je loopt een keer tegen de lamp. Dat blijkt nu wel bij RKC."