Handsbal Henry helpt Frankrijk naar WK

Handsbal Henry helpt Frankrijk naar WK

19-11-2009 00:33

De Fransen kwamen in Parijs met de schrik vrij. De ploeg van de bekritiseerde bondscoach Raymond Domenech ging met een 1-0 zege de return in, maar slaagde er in eerste instantie niet in om die voorsprong te verdedigen.

Gesteund door duizenden landgenoten streden de Ieren voor volk en vaderland. Het was Robbie Keane die het Franse publiek na een half uur stil kreeg. Op aangeven van Damien Duff vond hij het doelpunt waar Ierland al zo lang naar op zoek was.

Met dat doelpunt leek het vertrouwen van de eilandbewoners enorm toe te nemen. De bezoekers voetbalden steeds beter en dat leidde tot kansen voor onder meer Keane en Duff. Met geluk hield Frankrijk het tot vol tot het eindsignaal, waarna beide partijen zich mochten gaan opmaken voor een verlenging.

William Gallas werd in die extra tijd de held van Frankrijk. Vlak voor het einde van het eerste kwartier maakte de verdediger gelijk, het doelpunt had echter nooit mogen tellen. Een vrije trap werd de zestien ingeschoten, waarna Thierry Henry zijn hand nodig had om de bal te controleren. Vervolgens stelde hij Gallas in staat om de gelijkmaker te produceren: 1-1. De protesten van de Ierse spelers waren tevergeefs.