Finale naar Enschede grap met serieuze ondertoon

Finale naar Enschede grap met serieuze ondertoon

02-04-2010 00:14

Dat onder het welluidende motto: "Het wordt tijd dat er nu ook eens iets naar het oosten komt.'' Voor de microfoon van RTV Oost gaf de KNVB-baas toe dat het om een grapje ging, maar wel met een serieuze ondertoon.

"We wilden wel eens weten hoe de reacties uit het westen op dit idee zouden zijn'', grinnikte Kesler. "Daarom zijn we er een beetje speels mee om gegaan. Het hele seizoen hoor je steeds weer verhalen over een zogenaamde Twentse lobby in Zeist. Dat wilden we nu juist op deze dag even op een andere manier voor het voetlicht brengen.''

Kesler reageerde in zijn wekelijkse bijdrage (getiteld: Henk Kesler zegt het) ook serieus op de commotie die is ontstaan rond de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax op 25 april in De Kuip. De gemeente Rotterdam heeft daar volgens de KNVB-topman aan meegewerkt door 'stringente' eisen te stellen aan de organisatie van de eindstrijd. De voetbalbond is met name boos op het naar voren geschoven aanvangstijdstip (van 18.00 naar 14.00 uur), waardoor vele amateurvoetballers de klassieker niet live kunnen zien op televisie of in het stadion.

Kesler: "We blijven daar zeer verdrietig over. De laatste tien jaar hebben we er alles aan gedaan om van de bekerfinale een mooie voetbaltraditie te maken. Maar het duel tussen Feyenoord en Ajax vindt op 25 april helaas in een half leeg stadion plaats. Daardoor moeten we wel gaan nadenken hoe we daar in de toekomst mee willen omgaan. Is een finale over twee wedstrijden een alternatief of moeten we bij andere gemeenten de interesse gaan peilen? Het noemen van Enschede was daarbij natuurlijk een beetje provocerend, maar daarvoor was het ook 1 april.''

Van Kesler, bezig aan zijn laatste maanden op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist, is bekend dat hij zijn afkomst niet verloochent. Hij is geboren en getogen in Enschede en bekleedde twaalf jaar lang diverse bestuursfucties bij FC Twente. Eerder liet hij al weten dat het voor hem persoonlijk een hoogtepunt zou zijn als hij aan het eind van zijn laatste seizoen in functie de kampioensschaal aan zijn jeugdliefde FC Twente zou mogen uitreiken.