"Oranje swingt nog niet, maar dat is niet zo erg"

15 juni 2010 om 11:10

"De kop is eraf! En dat is naar mijn mening maar goed ook. Je merkte dat er in de aanloop naar het duel met Denemarken ? traditioneel ? een bijna onrealistisch hoog verwachtingspatroon aan het ontstaan was. Ik heb geen swingend Nederlands elftal gezien, maar dat vind ik niet zo erg. Je merkt dat er in deze ploeg het besef heerst dat er ook zakelijk gewonnen moet kunnen worden. En dat gebeurde ook.

Uiteindelijk denk ik dat Nederland de enige ploeg was die aanspraak maakte op de zege. Denemarken begon goed in de eerste helft, maar was de tweede helft minder. Op de kansen van Nicklas Bendtner en Dennis Rommedahl na heeft Nederland niet veel weggegeven. De focus ligt bij Oranje vooral op de verdediging, maar ook tegen de Denen was te zien dat dit een goed op elkaar ingespeeld geheel is.

Wat ik vooral zag was een voorzichtig, zoekend Nederlands elftal. Er waren weinig penetraties, behalve Gregory van der Wiel die twee keer goed door kwam. Het grootste probleem was dat Oranje de bal niet achter de verdediging van Denemarken kreeg. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld, waar het heel druk was. De Denen zaten er daar kort op. Tel daarbij op het gebrek aan diepte voorin en het is duidelijk waar het aan schortte.

Tekenend was dat het eerste moment waarop de diepte gezocht werd een doelpunt opleverde voor Nederland. Dat was de eerste keer dat Van Persie eens van de bal wegliep in plaats van in de bal te komen en direct was het raak. Het was sowieso niet echt de wedstrijd van Van Persie. Hij viel me wat tegen. Uiteindelijk mocht hij van geluk spreken dat hij op het veld mocht blijven staan. De bal wegschieten terwijl je al geel hebt is stom, maar hij loste het vervolgens slim op door de herrie in het stadion de schuld te geven. Toch zie je aan zulke momenten dat hij niet in de wedstrijd zat.

Ook Rafael van der Vaart speelde niet sterk. Hij vulde zijn rol op de linkerflank niet goed in omdat hij teveel naar binnen trok. Dat is op zich geen probleem, wanneer Giovanni van Bronckhorst dan opkomt. Dat gebeurde niet. De wissel die Bert van Marwijk toepaste, door Eljero Elia in de ploeg te brengen voor Van der Vaart, pakte goed uit. Hij is bereid om de diepte te zoeken en was direct gevaarlijk en betrokken bij de tweede goal. Een andere positief punt was de invalbeurt van Ibrahim Afellay. Hij liet het weer zien. Afellay klopt nadrukkelijk aan de deur bij Oranje, dat is wel zeker.

Goed te zien was dat beide ploegen veel moeite hadden met de omstandigheden. Kijk alleen al eens naar de crosspasses. Ik heb heel veel ballen over de zijlijn zien verdwijnen. Dat geeft duidelijk aan dat het voetballen op hoogte een andere denkwijze verlangt. Het is niet eenvoudig om je daar op in te stellen. Het is een automatisme. Je ziet een medespeler aan de andere kant van het veld vrijlopen en je opent. Om die manier van voetballen aan te passen vergt training en tijd.

Na Nederland ? Denemarken heb ik het andere duel in groep E bekeken, Japan ? Kameroen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet onder de indruk ben van deze twee landen. Ik denk dat Nederland de sterkste tegenstander in de groep reeds gehad heeft nu. Maar het blijft oppassen. Het blijven ploegen die aan één moment genoeg hebben. Dat zag je met Keisuke Honda, die zich de laatste maanden heel goed ontwikkeld heeft. Eén kans, één goal. Toch denk ik niet dat Japan en Kameroen Oranje problemen op mogen leveren. Wel zal Oranje zich op hen in moeten stellen. Het zijn twee ploegen met een andere stijl van voetballen dan wij gewend zijn in Europa.

Wat me in de eerste dagen van het WK vooral is opgevallen is dat veel wedstrijden beslist worden vanuit stilstaande situaties. Dat is een tendens die de laatste WK?s en EK?s steeds vaker terugkeert. Kijk alleen maar naar Argentinië, met al dat aanvallende geweld. Die ploeg wint met 1-0 door een goal uit een corner.

Het spelpijl ligt vooralsnog niet erg hoog. Behalve Duitsland heb ik nog niet veel landen gezien die indruk op me hebben gemaakt. Nee, wat dat betreft worden we nog niet verwend. Ik denk dat dat ook pas gaat gebeuren wanneer de knock-outfase van start gaat. Nu hebben landen nog twee duels om een misstap te corrigeren, in de knock-outfase is het erop of eronder."

Lees meer over:

Deel via