VS knokken zich naar punt tegen Slovenië

18-06-2010 19:54

Bij winst waren de Slovenen zeker geweest van een plek in de achtste finales. Het 'schaakspel' dat trainer Bradley had voorspeld, bleef uit. Al in de dertiende minuut kwam Slovenië op voorsprong via Valter Birsa. De speler van Auxerre kreeg iets teveel ruimte van de Amerikaanse defensie en haalde van ruim twintig meter doeltreffend uit. De Amerikanen kwamen vervolgens een aantal keer dicht bij het Sloveense doel van Samir Hamdanovic, maar waren niet scherp genoeg.

Vier minuten voor rust was Slovenië opnieuw trefzeker. Weer was het Birsa die de aanval opzette. De nummer tien van Slovenië vond Milivoje Novakovic die Zlatan Ljubijankic in staat stelde de 2-0 te maken. De aanvaller was weer bijgekomen nadat hij in de eerste minuut een forse elleboog te verwerken kreeg van de Amerikaan Clint Dempsey. De Fulham-middenvelder had geluk dat de Malinese scheidsrechter Koman Coulibaly hem spaarde.

Na rust was het wel meteen raak voor de Amerikanen. Landon Donovan profiteerde van een fout van verdediger Bostjan Cesar en schoot de bal keihard achter Hamdanovic. Het duurde tot de 82e minuut voordat de werklust van de Amerikanen opnieuw beloond werd. Middenvelder Michael Bradley, zoon van bondscoach Bob Bradley, was verantwoordelijk voor de gelijkmaker.

Vlak voor tijd haalde arbiter Coulibaly zich nog de woede op zijn hals van de Amerikanen. Een ogenschijnlijk zuivere treffer van invaller Maurice Edu werd afgekeurd. De Verenigde Staten moeten woensdag in het laatste groepsduel met Algerije plaatsing voor de achtste finales afdwingen. De ploeg heeft na de 1-1 tegen Engeland twee punten.

Slovenië is als kleinste land (qua inwoners en oppervlakte) op het WK nog steeds de trotse koploper in de groep. De Europeanen wacht in de laatste wedstrijd echter een zware confrontatie met Engeland. De Engelsen spelen vrijdagavond eerst nog tegen Algerije.