PSV mag hopen op meerderheid voor steun
CDA en D66 presenteerden vrijdagmiddag de uitkomst van een second opinion die ze zelf lieten uitvoeren door ING-topman Jan Hommen, gepensioneerd CDA-politicus Gerrit Braks en hoogleraar Kees Koedijk.
De drie wijzen concluderen dat de gemeente een beperkt en beheersbaar risico loopt. Op basis van hun advies zullen CDA en D66 instemmen met de deal, kondigden fractievoorzitters Maarten Houben en Marco van Dorst vrijdag aan.
De gunst van de grootste coalitiepartij PvdA lijkt gewonnen met extra toezeggingen door het college. Het college zegde de PvdA vrijdag toe dat 5 van ruim 48 miljoen euro die PSV krijgt voor de grond als garantie voor de gemeente in een spaarpot komt. De club ontvangt uit de spaarpot een half miljoen euro per jaar.
"Wij zijn blij dat onze eisen zijn ingewilligd. Het voorstel is er beter op geworden. Wij kunnen nu vanuit een positieve invalshoek ons standpunt bepalen", liet fractievoorzitter Mieke Verhees vrijdag in een verklaring weten.
Definitief voor het huidige voorstel zijn nu CDA, D66 en de Lijst Pim Fortuyn (14 van 45 zetels). Coalitiepartij VVD (8 zetels) was tot dusver heel positief maar heeft nog geen definitief of unaniem standpunt. Aan de voorwaarden van PvdA (9 zetels) is voldaan. Nog slechts een enkeling in de PvdA-fractie twijfelt. Definitief tegen zijn alleen SP en coalitiepartij GroenLinks (8 zetels).
Eindhoven leent volgens het raadsvoorstel 48,6 miljoen euro om de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang te kopen. PSV huurt de grond voor 2,4 miljoen euro per jaar. De gemeenteraad beslist dinsdag.
De uitkomst is cruciaal voor PSV. De club kan nog eens 30 miljoen euro lenen van het bedrijfsleven als de raad akkoord gaat. PSV heeft de handtekening gezet onder het voorstel om een waarborgsom van 5 miljoen euro opzij te zetten.
Wethouder Staf Depla (PvdA) wilde zich vrijdag nog niet rijk rekenen of zelfgenoegzaam zijn, zei hij. Tot en met de gemeenteraadsvergadering wil hij maximale steun proberen te krijgen voor zijn plan.