Verbeek: Geloof in een totale teamprestatie

Verbeek: "Geloof in een totale teamprestatie"

20-07-2011 16:56

"Er staat een gedreven elftal dat veel strijd levert, maar het verschil tussen de basis en de rest is nog wel te groot", zei Verbeek, die zijn formatie dinsdag een oefenduel met 5-0 zag winnen van AGOVV Apeldoorn. "We hebben vijftien of zestien Eredivisiewaardige spelers en de rest moet zich nog verder ontwikkelen."

Voor het tweede achtereenvolgende seizoen zag de man uit Deventer topspelers vertrekken. Kolbeinn Sigthórsson, Stijn Schaars en Hector Moreno verlieten Alkmaar deze zomer. Een jaar eerder waren het Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembélé en Jeremain Lens die AZ de rug toekeerden.

De vervangers hebben de Noord-Hollanders vaak al in huis. Zij hebben echter even tijd nodig om hun plek in het eerste elftal te vinden. Het was een van de redenen dat AZ met een 'valse' start begon aan het vorige seizoen. In de eerste vijf competitiewedstrijden werd geen enkele overwinning geboekt.

Het Tsjechische FK Jablonec of KS Flamurtari uit Albanië is volgende week donderdag de eerste tegenstander in de voorronde van de Europa League. Het is geen onderdeel van de voorbereiding, benadrukt Verbeek. "Dan moeten we er gewoon staan. Het is erg belangrijk dat we het Europees goed doen."

Daarbij helpt het om een spits te hebben die veel scoort. Met Sigthórsson had Verbeek die man in huis. De IJslander is echter naar Ajax vertrokken. Van Ruud Boymans, gehaald van VVV-Venlo, wordt niet meteen verwacht dat hij zijn plek inneemt.

Dat moet Jozy Altidore worden. De Amerikaan komt over van Villarreal en heeft veel potentie. Toch wil Verbeek zich niet blind staren op een goede spits. "Ik geloof in een totale teamprestatie. Een spits moet andere spelers in ons elftal beter laten functioneren."

Charlison Benschop heeft in de voorbereiding ook zijn kans gekregen op die plek. "Maar hij kan zich beter richten op de positie van rechtsbuiten. Hij is alleen niet gewend aan die plek en heeft moeite. Dan kom je op de bank terecht."

Die duidelijkheid is kenmerkend voor Verbeek. Begin volgende week laat de strenge oefenmeester de teugels echter even vieren. "We moeten even gas terugnemen en dan zijn we er donderdag klaar voor."

(ANP)