Cruijff: Moet mijn eigen regels maken

Cruijff: "Moet mijn eigen regels maken"

01-08-2011 10:04

"Ik kijk daar vooral als voetballer tegenaan. Dat begint al met de samenstelling van de ploeg. Als trainer kies je voor een assistent die anders is dan jij. Zoals je ook mensen aanstelt, van wie je zeker weet dat ze bepaalde onderdelen beter beheersen", schrijft Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

"In het belang van Ajax ben ik nu commissaris. Volgens de regels moet ik naar buiten toe mijn mond houden. Zelfs als ik zie dat er iets fout gaat, maar de meerderheid is het niet met me eens, mag ik daar niets over zeggen. Ook al gaat het om iets waar ik van alle commissarissen het meeste verstand van heb en uiteindelijk ook op word afgerekend."

"Ik vergelijk het even met de economische crisis waar we nu inzitten. Heeft niemand die aan zien komen of mochten ze daar al die jaren niets over zeggen? Ik kan me niet voorstellen, dat er helemaal niemand is geweest die twijfels had. Voor mij onbegrijpelijk. Omdat in mijn denkwijze als voetballer je ingrijpt als je ziet dat het fout dreigt te gaan."

"Als ik nu zie in wat voor een crisis we terecht zijn gekomen, dan was het wel prettig geweest als vier jaar geleden iemand zijn mond open had gedaan. Hoe meer ik over de regels van de RvC nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken. Het is net als met wetten. Die beschermen je niet, maar zijn er voor de overtreder. Je moet eerst in elkaar worden geslagen, voordat de wet van kracht wordt."

"Intussen ben jij wel de pineut. Omdat ik vooral wil beschermen, zal ik het dus anders moeten gaan aanpakken dan de regels aangeven. Juist in het belang van Ajax. Krijg ik daarmee voor elkaar dat Ajax beter gaat functioneren, dan gaan de aandelen vanzelf omhoog. Terwijl als ik zie dat het fout gaat en dan mijn mond houd, het belang van Ajax en de aandeelhouders alleen maar wordt geschaad."

Cruijff: "Het is daarom simpel, wat voor regels en wetten er ook zijn, het belang van mijn club gaat boven alles."