PSV speelt gelijk bij Vitesse en profiteert niet

PSV speelt gelijk bij Vitesse en profiteert niet

23-10-2011 20:29

Frans Raaijmakers
ARNHEM

Vooraf waarschuwde PSV-trainer Fred Rutten voor het scorend vermogen van Vitesse. De Arnhemse ploeg mag in het veld soms wisselvallig ogen, punten worden er in overvloed verzameld. Tegen de Eindhovenaren ? waar Zakaria Labyad opnieuw de voorkeur kreeg boven Jeremain Lens ? kon Vitesse echter niet beschikken over smaakmaker Giorgi Chanturia. Hij was, net als teamgenoot Stanley Aborah, geschorst.

Labyad maakt basisplaats waar
De basisplaats voor Labyad pakte binnen twintig minuten goed uit voor PSV. De jonge Marokkaan, die een energieke wedstrijd op de mate legde, joeg Alexander Büttner flink op. De Vitesse-back kon daar moeilijk mee omgaan en dat leidde al snel de openingstreffer in, toen een verkeerde terugspeelbal door Labyad werd breed gelegd en binnengelopen door Tim Matavz: 0-1.

Behoudens de treffer toonde de uitploeg weinig drang naar voren, maar tegelijkertijd werd er ook weinig weggegeven. Frank van der Struijk kreeg al snel de mogelijkheid om de keeperscapaciteiten van Andreas Isaksson te testen, maar de Zweed slaagde voor zijn examen. Verder kreeg Vitesse vooral schietmogelijkheden vanuit de tweede lijn, maar echt onder de indruk raakte Isaksson geen moment.

Vitesse zet er een tandje bij
Dat was na rust wel anders. Vitesse  zette er een tandje bij, ging sneller druk zetten en maakte direct duidelijk dat PSV het duel niet freewheelend kon uitspelen. De Eindhovenaren speelde immers niet heel overtuigend. Het werd na een uur spelen beloond met de verdiende gelijkmaker, toen goudhaantje Wilfried Bony, vooraf nog geëerd met een groot spandoek, de bal hard tegen de touwen joeg: 1-1.

Met de jongeling Jetro Willems voor de geblesseerde Abel Tamata ging PSV nadien op jacht naar een hernieuwde voorsprong. De Eindhovenaren wilde immers optimaal profiteren van het puntverlies van de concurrentie, maar echt in de problemen kwam het degelijke Vitesse niet. Sterker nog, de grootste mogelijkheid viel aan de andere kant. Marcelo werkte het speeltuig bijna in eigen doel, maar een katachtige reflex van Isaksson voorkwam erger.

PSV laat na concurrentie op achterstand te zetten
Ola Toivonen probeerde het even later nog wel met de kruin, maar het leder verdween langs de verkeerde kant van de paal. Daarmee leidde het slotoffensief niet tot het gewenste resultaat en keerde PSV met een schamel puntje huiswaarts. De titelkandidaat zal met een nare nasmaak terugkijken op het duel, zeker met het oog op de topper tegen FC Twente, volgende week. Er werd nagelaten de concurrentie op fikse achterstand te zetten.