'Poule des doods' kent weinig geheimen
Hoe plaatsten deze landen zich voor het EK? En wat vertelt de historie ons over de wedstrijden tegen Oranje? VoetbalPrimeur bekijkt de opponenten van Oranje voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland.
Door: Fabian Eijkhout
Regerend Wereldkampioen Italië:
Onder leiding van Roberto Donadoni plaatste Italië zich als groepswinnaar voor het EK. In een poule met Schotland, Oekraïne, Litouwen, Georgië, Faerøer en Frankrijk, dat nu opnieuw tegenstander is, verloor het Italiaanse elftal slechts één wedstrijd. Daarnaast speelde het maar twee keer gelijk. Opvallend detail hierbij is dat twee van de drie wedstrijden waarin de Italianen puntverlies leden Frankrijk de tegenstander was. De allereerste kwalificatiewedstrijd werd gelijkgespeeld tegen Litouwen, drie dagen later werd er met 3-1 verloren van de Fransen. Nog een jaar later zorgde Frankrijk opnieuw voor puntverlies. Dit keer hield het de regerend Wereldkampioen op 0-0. De twee landen kennen elkaar ondertussen door en door. Naast de twee wedstrijden tijdens de kwalificatiereeks stonden de ?grootmachten? in het voetbal ook tegen over elkaar in de finale van het WK 2006 in Duitsland. Italië stapte toen, na strafschoppen, als winnaar van het veld. Tijdens EURO 2000 was het andersom. Opnieuw werd de finale gespeeld tussen Italië en Frankrijk, maar dit keer wisten de Fransen echter met de titel naar huis te gaan.
Op 9 juni speelt het Oranje de eerste wedstrijd op het EK tegen Italië, het is de tweede keer dat de landen op een Europees Kampioenschap tegenover elkaar staan. De eerste keer was op het EK van 2000. Na de volle negentig minuten plus verlening was de stand op het scorebord nog niet veranderd. Penalty?s moesten de beslissing brengen in de halve finale van het eindtoernooi. Drie rake Italiaanse strafschoppen waren genoeg voor een plaats in de finale. Nederland scoorde namelijk slechts één van de vier strafschoppen. Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt waren na afloop in mineur na hun misser. Alleen Patrick Kluivert wist in in eigen land het net te vinden vanaf de strafschopstip.
Twee jaar geleden speelden Nederland en Italië het laatste onderlinge duel. Ryan Babel zette het team van Marco van Basten in de eerste helft op voorsprong. Tussen de veertigste en vijftigste minuut zette de Italianen echter orde op zaken. Een eigen doelpunt van Ron Vlaar en goals van Luca Toni en Alberto Gilardino bezorgden Italië de 3-1 overwinning. Ook het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Italianen. Van de vijftien duels won Italië zeven keer, Nederland stelde hier slechts twee overwinningen tegenover. De laatste keer dat het Nederlands elftal won van Italië dateert uit 1978. Op het WK in Argentinië won Oranje met 2-1. Arie Haan en Ernie Brandts brachten Nederland de overwinning. Op het wedstrijdformulier stond echter nog een treffer van Brandts. De Nederlander zette Italië op een 0-1 voorsprong door zijn doelman Piet Schrijvers te passeren.
Het Frankrijk van Domenech:
Twee keer werd Frankrijk aan Oranje gekoppeld op een Europees Kampioenschap. In 1996 won het na een penaltyreeks van Oranje. Het duel zelf was geëindigd in een 0-0 stand waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Waar Johan de Kock, Patrick Kluivert en Danny Blind trefzeker waren, schoot Clarence Seedorf de vierde penalty mis. De Fransen maakte geen fout waardoor Italië zich, ten koste van het team van toenmalig bondscoach Guus Hiddink, plaatste voor de halve finale. Vier jaar later stonden de twee landen opnieuw tegenover elkaar op een eindtoernooi. Nederland, dat toen onder leiding stond van Frank Rijkaard won in de Amsterdam ArenA met 3-2.
De laatste keer dat Nederland en Frankrijk tegenover elkaar stonden was tijdens een vriendschappelijk duel in 2004. De wedstrijd in de Rotterdamse Kuip eindigde zonder doelpunten. Nul doelpunten tijdens een duel tussen deze twee landen was vroeger niet in te denken. De eerste tien duels tussen Frankrijk en Nederland waren steevast een doelpuntenfestijn. Zo won Nederland in 1921 met 5-0.
Twee jaar later stopte de teller op acht terwijl Frankrijk slechts één keer het net vond. Ook Frankrijk won enkele duels met veel doelpunten. Zo stapte de twee landen in 1934 met een 4-5 stand van het veld. Zestien jaar later wisten de Fransen opnieuw vijf treffers op het scorebord te zetten, die wedstrijd incasseerde het slechts twee tegentreffers. Mede door deze grote uitslagen wist Nederland in 21 duels al 47 keer het net te vinden tegen de Fransen, die zelf tot 34 doelpunten kwamen.
Het huidige team van Frankrijk raakte na het Wereldkampioenschap in 2006 een grote naam kwijt. Zinedine Zidane stopte met het spelen van profvoetbal. Ondanks het verlies van deze sterspeler plaatste het team van bondscoach Raymond Domenech zich met 26 punten uit twaalf duels. In de poule werd de tweevoudig Europees Kampioen tweede achter de huidige Wereldkampioen Italië.
?Oude bekende? Roemenië:
Tien keer eerder speelden Oranje tegen Roemenië, vier van die duels waren in de afgelopen drie jaar. Het Balkan-land zat in een groep met Nederland tijdens de WK-kwalificatie voor het toernooi in 2006, ook tijdens de kwalificatie voor het komende EK zaten de teams van Victor Piturca en Marco van Basten bij elkaar in de poule. Qua statistieken zou Roemenië in Zwitserland echter geen kans moeten hebben. Slechts één keer verloor het Nederlands elftal, de Roemenen wisten zelfs maar twee doelpunten te maken in tien duels tegen Oranje. Moldovan Viorel scoorde in de voorbereiding op EURO 2000 in een vriendschappelijk duel, toen Nederland won door doelpunten van Marc Overmars en Patrick Kluivert. Het tweede doelpunt van de Roemenen staat op naam van Goian Dorin. Mede door dat doelpunt won Roemenië in oktober van dit jaar met 1-0 van Nederland en werd het groepswinnaar.
Het enige duel waar Roemenië en Nederland de degens kruisten op een eindtoernooi vond plaats in 1924. Op de Olympische Spelen won het Nederlands elftal, mede door vier doelpunten van Kees Pijl, met 6-0 van Oranje. Ook de resultaten op eerdere kampioenschappen zorgen niet voor kopzorgen bij de tegenstanders. Op EURO 2000, het EK in België en Nederland, behaalde het land haar beste resultaat ooit. In de kwartfinale was Italië, dat in de finale uiteindelijk verloor van Frankrijk, te sterk.
Hoewel de statistieken uitwijzen dat Oranje sterker zou moeten zijn dan Roemenië, was daar tijdens de EK-kwalificatie niets van te merken. Roemenië eindigde als groepswinnaar in een poule met Bulgarije, Wit-Rusland, Albanië, Slovenië, Luxemburg én Nederland. In november verloor het met 1-0 van Bulgarije, het was de enige wedstrijd die Roemenië tijdens de kwalificatie verloor. Tevens was het met 26 doelpunten met ruime voorsprong het meest productieve land in groep G. Tegen Nederland haalde het deze kwalificatie vier punten. In maart eindigde het duel in Rotterdam met een 0-0 stand. Zeven maanden later wonnen de Roemenen, zoals eerder al gezegd, met 1-0.