Roel Brouwers vol vertrouwen naar Bundesliga

Roel Brouwers vol vertrouwen naar Bundesliga

Gepubliceerd: maandag 11 augustus 2008 om 11:53ma 11-08-2008 om 11:53

Dit jaar strijdt hij met Die Fohlen maar voor één ding: Handhaving op het hoogste niveau. Een dialoog over zijn sportieve hoogtepunt, het geheim van de promotie en de voetbalkoorts die zijn club in Mönchengladbach genereert. "Zelfs in de 2. Bundesliga zaten er nóg gemiddeld veertig- tot vijftigduizend fans op de tribune."
 
Frans Raaijmakers
MÖNCHENGLADBACH

Zijn eerste seizoen in het wit-zwart gestreepte shirt verliep bijna vlekkeloos. Onder de Nederlandse coach Jos Luhukay werkte hij zich op tot basisspeler van de Duitse club en daarnaast proefde de oud-speler van Roda JC de zoete smaak van het kampioenschap, zijn eerste échte prijs.

"We speelden een superseizoen met de mooist denkbare bekroning: de titel. Het feest in de binnenstad was helemaal top. Er waren ongeveer negentigduizend supporters aan het feesten. Als je al die mensen ziet krijg je echt kippenvel, het zijn momenten die je nooit meer vergeet. En natuurlijk hebben we het kampioenschap tot in de late uurtjes gevierd", blikt de 26-jarige verdediger tegenover VoetbalPrimeur terug."Een hechte ploeg"
"Promotie was overigens voor onszelf de doelstelling. Je merkte wel dat er een bepaalde druk lag om dat ook te bewerkstelligen. We hebben vanaf de negende speeldag bovenaan gestaan en die leidende positie hebben we niet meer uit handen gegeven. Die druk hebben we dus goed weerstaan", vertelt Brouwers, die de eenheid van het team als grootste wapen beschouwt.

"We waren een hechte ploeg en dat is het belangrijkste geweest. We begonnen het vorige seizoen met twaalf nieuwe spelers en alles viel perfect in elkaar. Onze trainer Jos Luhukay heeft samen met de technische staf een heel goed team weten te smeden. Hij heeft dan ook een groot aandeel in de promotie gehad. Vooral tactisch was Luhukay heel sterk en daarnaast heeft hij een goed karakter. Het teambelang komt bij hem altijd op de eerste plaats."

"In alles een topclub"
De beloning voor het sterke seizoen en de goede teamspirit is een plaatsje in de hoogste Duitse voetbalafdeling, de Bundesliga. Het niveau waar de promovendus gezien haar status ook thuishoort. Zo hebben Die Fohlen dertigduizend leden en zijn daarmee de vierde grootste ploeg uit Duitsland. Het stadion, Borussia-Park genaamd, kan meer dan 54.000 toeschouwers herbergen en is groter dan de Rotterdamse Kuip.

In de jaren zeventig domineerde Borussia Mönchengladbach de Duitse competitie en boekte het Europese successen met vijf landstitels en twee UEFA Cup-overwinningen. Brouwers onderkent de omvang van zijn club. "Je merkt gewoon aan alles dat dit een topclub is. De fans zijn echt geweldig, er staat een topstadion en de trainingsvelden die ernaast liggen zijn ook perfect. De fans zitten ook verspreid door heel Duitsland en zelfs in de 2. Bundesliga zaten er nóg gemiddeld 40 tot 50 duizend fans op de tribune. Ik voelde me er vanaf de eerste dag thuis."

Brouwers: "Het is niet eerlijk om deze club met mijn vorige werkgevers, SC Paderborn en Roda JC, te vergelijken. Toen ik bij Paderborn kwam was die club net gepromoveerd en helemaal nieuw in de 2. Bundesliga. De club heeft niet de historie die Borussia Mönchengladbach wel heeft. Je ziet ook een niveauverschil tussen Nederland en Duitsland. In de tweede divisie spelen clubs als SC Freiburg, 1860 München en 1. FC Kaiserslautern. Teams die zich in de Eredivisie zouden kunnen handhaven.""In de Bundesliga spelen is super"
Van SC Freiburg, 1860 München, 1. FC Kaiserslautern en de tweede afdeling naar Bayern München, HSV en Schalke 04 op het hoogste niveau. Het zal de nodige aanpassingen vergen, maar de verdediger ervaart dat vooral als goed.

"De Bundesliga is één van de sterkste competities in Europa. Om daar je kunsten te mogen vertonen is super. Ik verheug me nu al op de eerste thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart. Het zal een heel zwaar seizoen worden, maar ik denk dat we zeker de kwaliteiten hebben om erin te blijven. We hebben het grootste deel van de selectie intact gehouden en daarbij nog vier nieuwe spelers aangetrokken. We hebben een zware, maar goede voorbereiding gehad. In acht oefenwedstrijden verloren we er slechts één. Zelfs Valencia hebben we met 4-2 verslagen. Natuurlijk is een oefenwedstrijd anders dan een competitieduel, maar als je wint geeft dat zelfvertrouwen. Verder proberen we zoveel mogelijk automatismen in de groep te krijgen en op elkaar ingespeeld te raken. Daar is de voorbereiding toch vooral voor bedoeld."

Een goede generale is natuurlijk geen garantie voor een succesvol voetbalseizoen, maar het geeft menig supporter met een wit-zwart hart wél een gevoel van hoop. Roel Brouwers, die zelf hoopt ooit in Engeland te spelen, zit voorlopig goed op zijn plaats in Duitsland. "Op dit moment wil ik gewoon zoveel mogelijk spelen bij Borussia Mönchengladbach. Ik voel me hier goed en wil zeker nog niet weg. Eerst maar eens mijn club voor deze klasse behouden."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws