"Rijden in een tank? In Oekraïne kan het"

8 april 2012 om 14:16

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal in juni kan op het zogenoemde ?Dutch Invasie?-terrein, niet te verwarren met de Oranjecamping, ook voor nog geen twee tientjes worden overnacht. "Hier kan het allemaal", lacht Nico van Nes tegen het ANP.

Samen met zijn zakenpartner Leon van der Heijden ondersteunt hij de Russische initiatiefnemer van het terrein. De Nederlanders brachten de Rus in contact met Nederlandse bedrijven.

Nico van Nes woont vier jaar in Kiev en weet inmiddels hoe het zakendoen er verloopt. "De besluitvorming verloopt hier zeer traag, omdat iedereen tijdens het aanbestedingsproces wat wil verdienen. Toen ik net in Oekraïne was wilde ik hier dingen nog veranderen, maar dat heeft geen zin, je moet je aanpassen."

De Brabander Van der Heijden, die 2,5 jaar geleden naar Kiev verhuisde, knikt instemmend. "Als je bijvoorbeeld als privépersoon een lening aanvraagt bij de bank, dan bellen ze je baas op om te vragen wat je officieuze salaris is. Hier verdient iedereen er zwart bij", zegt Van der Heijden.

Een snelheidsovertreding of rondlopen zonder paspoort op zak kan duur uitpakken. Maar als de oranjefans zich aan de regels houden, kunnen ze een mooi feest verwachten bij de gastvrije Oekraïeners. Van Nes en Van der Heijden leveren personeel en logistiek aan verschillende Nederlandse bedrijven, die werken aan de voorbereidingen van het EK. De twee ondernemers hebben daarnaast een uitgebreid netwerk.

Zo stuurden ze een Oekraïener naar de grens waar een aantal vrachtauto?s van een Nederlands transportbedrijf met materiaal voor de voetbalstadions al drie dagen vaststond. Er was een probleem met documenten. De Oekraïener wist dit snel op te lossen. Toch zijn de twee vooral positief over het Oost-Europese land. Van der Heijden: "Er is hier nog heel veel mogelijk."

De ondernemers bedachten een nieuw systeem om de kaartverkoop voor evenementen in Oekraïne in een klap van ?no tech naar high tech? om te zetten. Nu verkopen 'omaatjes' kaartjes nog handmatig.

Eind deze maand lanceren de Nederlanders hun systeem ticket2mobile.com. Hiermee kan via internet of met een mobieltje een toegangsbewijs worden gekocht. Het is ook mogelijk om met contant geld via zo?n 300.000 elektronische betaalpunten entree te betalen. Een unieke sms-code geldt als entreebewijs. Ze willen vervolgens hun systeem wereldwijd introduceren.

(ANP)

Lees meer over:

Deel via