Tsjechië via gastland Polen naar kwartfinales

16-06-2012 22:42

Polen heeft het eigen EK-feest vroegtijdig moeten verlaten. De gastheer van het toernooi, samen met Oekraïne, verloor zaterdag in Wroclaw met van Tsjechië. Daarmee was de uitschakeling in poule A een feit. Tsjechië, dat in de openingswedstrijd nog met 1-4 verloor van Rusland, dankte de toch wel verrassende kwalificatie voor de kwartfinales als groepswinnaar aan een doelpunt van Petr Jiracek in de 72ste minuut.

Gedragen door het fanatieke thuispubliek ging Polen met hart en ziel de strijd aan. De ploeg van bondscoach Franciszek Smuda overdonderde Tsjechië met een onstuimig openingsoffensief waarin de ene na de andere kans werd afgedwongen. In de jacht op succes miste het thuisteam echter de rust en het overzicht om tot scoren te komen.

De Tsjechische doelman Petr Cech verrichtte een aantal prima reddingen op doelpogingen van Jakub Blaszczykowski en Sebastian Boenisch. De keeper van Chelsea zag ook liefst drie Poolse schoten in het zijnet verdwijnen. Cech kreeg amper steun van zijn verdediging, die weinig tot geen greep had op de snelle aanvallers en de dynamische middenvelders van de thuisploeg.

Pas in het laatste kwartier van de eerste helft kwam Tsjechië, dat aanvoerder Tomas Rosicky (achillespeesblessure) moest missen, een paar keer gevaarlijk voor het Poolse doel. Milan Baros, Jaroslav Plasil en Vaclav Pilar konden echter PSV-keeper Przemyslaw Tyton niet passeren. De 25-jarige doelman kreeg de voorkeur boven de van een schorsing teruggekeerde Wojciech Szczesny.

Na de rust wisten beide ploegen door de tussenstand bij Rusland - Griekenland (0-1) dat er iets moest gebeuren. De haast en de spanning maakten goed voetbal onmogelijk. Puur op inzet en karakter trachtten de twee landen een beslissing te forceren. Na ruim een uur behoedde Tyton zijn ploeg opnieuw voor een achterstand met een uitstekende ingreep op een kopbal van dichtbij van Tomas Sivok.

In de 72ste minuut moest de sterke Tyton alsnog capituleren. Jiracek speelde zich in het Poolse strafschopgebied knap vrij en schoot onhoudbaar in, 0-1. Polen drong daarna nog wel wanhopig aan, maar aan uitschakeling viel voor het ontredderde gastland niet meer te ontkomen.