"Sommigen voetballen zich zó de bijstand in"
De KNVB meldt dat er dit seizoen in de Eredivisie en Jupiler League 950 spelers de kicksen onderbinden. Honderd van hen verschijnen als amateur ten tonele. Zij hebben er alles voor over om hun dromen na te jagen. De jaarcijfers van de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CFK) tonen aan dat steeds meer spelers voor het minimumloon aan de slag gaan.
"Sommigen voetballen zich zó de bijstand in", zegt Ko Andriessen van vakbond ProProf. "Daar waarschuwen we ook voor. Hooguit tien procent van die amateurs slaagt er in om een contract af te dwingen. Het is een soort 'Café De Laatste Hoop'." Andriessen wijst op de risico's die spelers nemen om maar bij een profclub aan de slag te kunnen gaan. Dat kan verregaande gevolgen hebben voor hun maatschappelijke toekomst.
Het CFK is eveneens kritisch. "Je mag je best afvragen of in de eerste divisie nog wel sprake is van betaald voetbal. In 2003 verdiende twintig procent van de spelers in de eerste divisie nog meer dan 75.000 euro per jaar - en die euro was toen echt meer waard dan in 2012. Dat ligt nu volkomen anders. Het is zorgwekkend", zegt Ben-Ivar Kolster, directeur van het CFK.
Zo zijn er verschillende spelers met een WW-uitkering die aan de slag gaan bij een club, met de belofte dat zij in de tweede seizoenshelft een contract kunnen tekenen. "Wij vertellen de spelers over de gevaren van deze constructie, maar het gebeurt nog steeds. Het kan niet zo zijn dat er beleid van wordt gemaakt", aldus Danny Hesp, voorzitter van de VVCS.