"In België beter verdedigd dan in Nederland"
"Eerder had je ook Björn Vleminckx, die in Nederland bij NEC topscorer werd, naar Brugge vertrok en er daar een stuk minder in schoot.", vertelt Been aan Voetbal International. "Dat is inderdaad het verschil in een notendop. In België wordt gewoon beter verdedigd dan in Nederland en zijn de ruimtes kleiner."
"De topscorers hier zijn echte killers: Mbokani van Anderlecht, Bacca van Club Brugge, ze krijgen niet veel kansen, dus de mogelijkheden die er komen, moeten erin. In de Eredivisie weet je dat je een paar minuten later wel weer een kansje zult krijgen", legt Been uit.
"Belgische ploegen verdedigender ingesteld"
Finnbogason kwam in zijn Belgische periode tot slechts vier goals in 22 duels. Bij sc Heerenveen heeft de IJslander er nu 23 in 27 wedstrijden inliggen. "Het is in mijn ogen te makkelijk om alleen maar naar het niveau te wijzen", reageert de spits. "Het heeft ook met tactiek te maken. De organisatie van Belgische ploegen steekt heel anders in elkaar. Die ploegen zijn verdedigender ingesteld dan de meeste teams in de Eredivisie."
"Neem twee mindere ploegen die elkaar treffen", vervolgt Finnbogason. "In Nederland zoeken beide ploegen dan de aanval. In België niet. In mijn situatie speelde er bovendien ook nog wat anders. Ik stond als linkshalf tegen sommige ploegen meer linksback dan dat ik in het zestienmetergebied van de tegenstander kwam. Dat heeft natuurlijk ook zijn invloed."
"Niet alleen met kwaliteit te maken"
Ook Malki is het niet volledig eens met de lezing van Been. De Syriër heeft in dienst van Roda JC Kerkrade veertig treffers in 61 wedstrijden op zijn naam staan. In acht jaar op Belgische bodem kwam Malki tot 32 doelpunten in 122 optredens. "En dat heeft inderdaad niet alleen met de kwaliteit van de verdedigers te maken", meent de spits. "Misschien wel een deel, maar het is ook de manier van voetballen."
"In Nederland vallen ploegen veelvuldig aan met de backs als halve buitenspelers", verklaart Malki, die vaak geen basisspeler was, het verschil. "Dat doen de Belgen niet. Die geven dan logischerwijs minder ruimte weg. In Nederland wordt door die aanvallende speelwijze ook heel snel omgeschakeld van de verdediging naar de aanval, daar moest ik in het begin heel erg aan wennen. In België blijven veel meer spelers achter de bal."