De plus van Utrecht is groter dan de min van PSV
Rubriek tweestrijd: hoofdredactie VP legt elkaar vuur aan de schenen

De plus van Utrecht is groter dan de min van PSV

01-05-2013 15:09
1

Als antwoord op jouw vraag had ik natuurlijk PSV, FC Twente of AZ kunnen kiezen als de ploegen die me in negatieve zin hebben verrast. Voor elk van de drie valt wat te zeggen, maar als je naar de positieve kant van het seizoen kijkt, is de plus van FC Utrecht misschien wel groter dan de min van PSV.

Jan Wouters roeit met beperkte middelen en doet dat op Olympisch niveau. Hij zag basisspelers Michel Vorm, Alje Schut en Frank Demouge vorig seizoen vertrekken en vond creatieve oplossingen. Robbin Ruiter werd van FC Volendam gehaald en Wouters zag dat Mike van der Hoorn en Anouar Kali zich tot steunpilaren ontwikkelden. Spits Jacob Mulenga haalt bovendien eindelijk het niveau waarvoor FC Utrecht hem in 2009 contracteerde.

De trainerscarrière van Wouters is er een met een lange aanloop. Bij Ajax bezweek hij onder de immense druk, waarna hij koos voor een bestaan in de luwte. Assistent-trainer dus. Ik kan me nog goed herinneren dat hij als interim-trainer van PSV de NOS te woord stond voor de Champions League-wedstrijd tegen Fenerbahçe. Daar straalde zó weinig van af dat het me sterk leek dat de spelers erdoor gemotiveerd werden. Het 2-0 verlies was in dat licht niet erg verrassend.

Toen hij het van Ton du Chatinier overnam bij FC Utrecht had ik, misschien daardoor, niet het gevoel dat hij Utrecht zou kunnen managen. De clubleiding blijkbaar ook niet, want Erwin Koeman werd aangesteld. Toen Koeman net zo snel vertrok als hij kwam, kreeg Wouters opnieuw het heft in handen. Hij bewees het ongelijk van velen, waaronder ik dus. 

Met verzorgd spel vanuit een goede organisatie heeft FC Utrecht een aantal razendknappe wedstrijden gespeeld. Denk aan PSV-thuis en Ajax-uit. Maar het zit ‘m ook in de kleinere wedstrijden, zoals afgelopen weekend tegen PEC Zwolle. Juist in die potjes beging Utrecht de afgelopen seizoenen nog wel eens een misstap.

Dat heeft Wouters eruit gekregen. Zoals het er nu uitziet zal hij volgend seizoen opnieuw moeten improviseren. Jan Wuytens, Anouar Kali en Edouard Duplan vertrekken in ieder geval, terwijl ook Mulenga op een Engelse transfer aast. Nu ik voor wat betreft Wouters helemaal om ben, zie ik het ook volgend seizoen in orde komen met FC Utrecht. Het stáát.

Koeman
Over coaches gesproken. Ook Ronald Koeman had natuurlijk genoemd kunnen worden. De steunpilaren van vorig seizoen zijn vertrokken (Vlaar, El Ahmadi, Bakkal, Guidetti), maar het deerde hem niet. Hij vervolgde zijn koers en dat had effect. Koeman heeft volgens mij door dat hij er verstandig aan doet voorlopig bij Feyenoord te blijven.

De mislukte avonturen bij Benfica, Valencia en AZ zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Dat hij zichzelf rehabiliteert in De Kuip, komt net op tijd. Mijn vraag aan jou, Fabian: denk jij dat de inmiddels vijftigjarige Koeman na zijn succesverhaal bij Feyenoord toch nog de stap naar de Europese top kan maken?

In de rubriek Tweestrijd legt de hoofdredactie van VoetbalPrimeur elkaar wekelijks schriftelijk het vuur aan de schenen.