De belangrijkste finalemomenten van Björn Kuipers
Twaalf belangrijke momenten voor Nederlandse arbiter

16-05-2013 14:21

Wout Stravers
AMSTERDAM

Kuipers werd bijgestaan door zijn vaste grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeerden als vijfde en zesde official. De Duitser Felix Brych was de vierde man. Het arbitrale sextet hield de wedstrijd onder controle, al was er vooral van Chelsea-kant aardig wat gemopper. De belangrijkste momenten in chronologische volgorde:

Minuut 4: Benfica claimt een strafschop na vermeend hands van Gary Cahill. Kuipers wuift de protesten terecht weg.

Minuut 6: Nemanja Matic komt goed weg na een overtreding op Ramires. De Serviër glijdt vlak voor zijn overtreding weg, wat als verzachtende omstandigheid kan dienen.

Minuut 14: Gele kaart voor Oscar van Chelsea. Hij onderbreekt een veelbelovende aanval van Benfica en haalt Enzo Pérez neer.

Minuut 31: Overtreding Branislav Ivanovic op Enzo Pérez. Kuipers wil de wedstrijd ‘managen’ praat met Ivanovic. Geel had op zijn plaats geweest.

Minuut 45: Ezequiel Garay wordt op de bon geslingerd voor het neerhalen van Oscar. Duidelijke kaart die Kuipers terecht geeft.

Minuut 52: Het Benfica-vak ontploft als Oscar Cardozo inkopt, maar grensrechter Erwin Zeinstra vlagt voor buitenspel. Dat is terecht, de spits van Benfica staat nét buitenspel.

Minuut 61: Benfica-verdediger Luisao krijgt geel voor hard doorgaan op Fernando Torres als de bal al weg is. Kuipers fluit op advies van zijn vijfde official, die terecht ingrijpt.

Minuut 63: Ramires ontfutselt de Benfica-defensie de bal, maar wordt teruggefloten voor een overtreding. Streng gefloten door Kuipers. Fernando Torres wordt ondertussen gek van de Nederlandse scheidsrechter en klapt cynisch.

Minuut 67: César Azpilicueta gaat met de hand naar de bal. Kuipers wijst resoluut naar de stip. Terecht besluit. Cardozo benut de penalty (1-1).

Minuut 75: Ramires haalt Nemanja Matic neer en mag niet klagen dat Kuipers het opnieuw met praten oplost.

Minuut 76: Torres gaat neer in de zestienmeter. Hij wordt licht aangeraakt door Luisao. Kuipers vindt het vergrijp te licht voor een penalty. Dat valt te billijken.

Minuut 94: Kuipers fluit voor het einde van de wedstrijd, die door Chelsea met 1-2 wordt gewonnen. De arbiter kan terugkijken op een succesvolle wedstrijd.