11-10-2013 22:23
11

Wout Stravers
AMSTERDAM

Historisch was het moment in de 53ste minuut, toen Van Persie zijn derde van de avond en in totaal 41ste Oranje-doelpunt maakte. Hét moment was echter al voor rust geweest, toen RvP op gelijke hoogte kwam met Patrick Kluivert en in de armen van de assistent-bondscoach sprong. Voetballend was Oranje bovendien uitstekend. Met schitterende aanvallen was Hongarije, dat nog om de tweede plaats speelt, duizelig gespeeld.

Met het spandoek ‘aqui vamos, samen naar Brazilië’ op de achtergrond slaagde Oranje er in om een feestwedstrijd op de mat te leggen. Waar de glamour vorige maand in Estland en Andorra ontbrak, was dat vrijdag in de Arena anders. Oranje startte sterk en zag na drie minuten een doelpunt van Jeremain Lens onterecht afgekeurd worden (buitenspel). Even daarvoor was een kopbal van Jeffrey Bruma – hij vormde verrassend het centrale duo met Ron Vlaar – van de lijn gehaald.

Hongarije probeerde in de eerste minuten wel wat, maar miste de finesse om gevaarlijk te worden. Oranje heer en meester. Na zestien minuten leverde dat de verdiende openingstreffer op. Van Persie kopte een voorzet van Daryl Janmaat achter de grabbelende Hongaarse doelman (1-0) Adám Bogdán. Nadat Lens had nagelaten te scoren, deed Kevin Strootman dat wel. Hij kopte een voorzet van uitblinker Lens tegendraads in (2-0). De speler van Dinamo Kiev mocht zelf ook juichen nadat hij na 38 minuten een rebound inschoot. Oranje speelde in die fase werkelijk schitterend voetbal, precies zoals Van Gaal het graag wil zien. Strootman zag een gekruld afstandsschot op de kruising belanden en Janmaat raakte de paal.

Het mooiste moment van de avond was één minuut voor rust. Lens stuurde Robben met een subtiel hakballetje weg op links, waarna de vleugelspeler voorgaf op Van Persie. De spits kopte knap raak (4-0), waardoor hij op gelijke hoogte kwam met assistent-bondscoach Patrick Kluivert. Een kippenvelmoment volgde: na zijn historische doelpunt rende Van Persie de armen van Kluivert in, die juichend aan de zijlijn stond. Van Persie heeft het topscorerschap negen minuten moeten delen en toen had hij zijn 41ste doelpunt erin liggen. Op aangeven van Robben verschalkte hij de arme Hongaarse doelman Bogdán voor de derde keer. Omdat Bálazs Dzsudzsák kort daarvoor een strafschop benutte na hands van Bruma, wees het scorebord 5-1 aan.

Na een uur spelen werd Van Persie, die deze week met een teenblessure kampte, een publiekswissel gegund. De eindstand werd bepaald door een eigen doelpunt van de Hongaar Szilard Devecseri, die de bal over de achterlijn wilde koppen, maar hopeloos timede plus twee rake vrije trappen van respectievelijk Rafael van der Vaart en Arjen Robben. Het Oranje-feest werd er alleen maar groter door. Dinsdag wacht de laatste WK-kwalificatiewedstrijd, als Turkije in Istanbul voor zijn laatste kans vecht.