Eredivisie-baas wil openheid: "Geen gesodemieter, wel succes"
Frank Rutten pleit voor meer transparantie in het betaalde voetbal. De directeur van de Eredivisie CV deed dat donderdag in Utrecht na de presentatie van de jaarcijfers van de sector. Hij zei niet bij voorbaat bezwaar te maken tegen de constructie van FC Twente met de investeringsmaatschappij Doyen Sports. "Laat echter vooral heel duidelijk zien wat er precies is afgesproken. Pas dan kan iedereen een goed oordeel geven."
Hoewel niets onrechtmatigs is aangetoond, weet ook niemand precies hoe het zit in Enschede. Waarschijnlijk gaat het om een investering van vijf miljoen euro in de club, waarbij de investeerder een deel van de toekomstige transferrechten van vier spelers krijgt. Rutten: "Vroeger leende een club geld bij de bank en dienden de spelers als onderpand. Een groot verschil zie ik niet. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat we niet alles weten."
De ophef die nu al wordt gemaakt verbaast de directeur, liet hij wel doorschemeren. "Er zijn al zo lang individuen die belangen in spelers hebben. Vroeger in mijn tijd bij Roda JC Kerkrade bijvoorbeeld Nol Hendriks. Bij FC Utrecht steekt meneer Van Seumeren 27 miljoen in de club en wordt er een spandoek voor hem opgehangen. Ik begrijp dat het hier om mensen gaat die handelen uit clubliefde. Een investeringsmaatschappij wil geld verdienen. Dat is anders, maar niet verboden."
"Op dit moment geen aanleiding FC Twente niet te geloven"
In de constructie tussen FC Twente en Doyen Sports werd de term mensenhandel al gebruikt. Dat slaat volgens Rutten nergens op. "Bij slavernij denk ik aan wantoestanden. Niet aan mensen die misschien wel miljoenen per jaar verdienen. Uit niets blijkt dat het betreffende bedrijf invloed kan uitoefenen op waar een speler naartoe gaat of wanneer die wordt verkocht. Het is verhelderend als iedereen zou weten hoe de deal precies in elkaar steekt. Desondanks heb ik op dit moment geen aanleiding FC Twente niet te geloven."
Rutten ziet ook niet in waarom deze constructie verboden zouden moeten worden. "Mits iedereen zich aan de regels houdt. Waarom zou iemand wel een hele club mogen opkopen, maar niet in een aantal spelers mogen investeren? Dat ontgaat mij. Van alle clubs in Engeland die in privaat eigendom zijn handelt wellicht de helft van de betrokkenen uit clubliefde. De andere helft gaat het maar om één ding: geld verdienen."
Een investeringsmaatschappij kán een goed alternatief zijn. Rutten: "In Portugal werken Porto en Benfica er ook mee. Ze hebben geen gesodemieter maar wel succes. Dat is mede te danken aan deze nieuwe vorm van financiering."
(ANP)