In het kort: Napoli-fan langdurig verbannen, ervaren Engelsman stopt
Boegbeeld ontbreekt in WK-selectie Australië, Oekraïne grijpt in

In het kort: Napoli-fan langdurig verbannen, ervaren Engelsman stopt

06-05-2014 22:57
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Einde loopbaan voor Engelsman
Wayne Bridge heeft op 33-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn loopbaan. De oud-international van Engeland stond al vijf maanden buitenspel als gevolg van een zware knieblessure, waardoor hij dit seizoen slechts twaalf competitieduels speelde voor Reading. De linksback speelde eerder voor clubs als Chelsea en Manchester City.

Lang stadionverbod voor Napoli-aanhanger
Een supporter van Napoli mag de komende vijf jaar geen voetbalwedstrijden bezoeken. Dat heeft de Italiaanse voetbalbond dinsdag bepaald. Gennaro de Tomasso, leider van de harde kern, droeg rond de Coppa Italia-finale tegen Fiorentina (3-1 zege) een shirt met daarop de tekst 'Speziale Libero'. Daarmee riep hij op tot de vrijlating van een Catania-supporter die in 2007 een betonblok gooide en daarmee een politieagent ombracht. De finale begon drie kwartier later vanwege hevige rellen.

Bond Oekraïne grijpt in

De Oekraïense competitiewedstrijd tussen Illichivets Mariupol en Dinamo Kiev, waar Jeremain Lens onder contract staat, wordt niet in Mariupol gespeeld. Dat meldde de voetbalbond UPL dinsdag. Door de onrust aan de grens met Rusland wordt het duel in het stadion van de befaamde club uit de hoofdstad gespeeld. Ook de inhaalwedstrijd tussen FK Sevastopol, gelegen op de Krim, en Metallist Kharkiv vindt in het stadion van de recordkampioen plaats. Voor het treffen tussen Zorya Luhansk en koploper Shakhtar Donetsk wordt nog naar een oplossing gezocht. Beide ploegen zijn gevestigd in steden waar pro-Russische separatisten regeringsgebouwen bezet houden.

FC Porto vindt nieuwe trainer in Spanje
De Spanjaard Julen Lopetegui is de nieuwe trainer van FC Porto. De Portugese voetbalclub heeft dit dinsdag laten weten. De 47-jarige trainer heeft een contract voor drie jaar ondertekend. "We hebben het volste vertrouwen in hem. Hij was mijn eerste, tweede en derde keus", aldus clubbaas Jorge Nuno Pinto da Costa. "We willen een solide elftal opbouwen, waarmee we successen gaan behalen." Lopetegui had in het verleden nationale jeugdteams van Spanje onder zijn hoede. Hij volgt Luis Castro op, die in maart de taken overnam van Paulo Fonseca.

Geen plek voor Neill bij 'Socceroos'
De Australische bondscoach Ange Postecoglou houdt oud-aanvoerder Lucas Neill buiten zijn selectie voor het wereldkampioenschap in Brazilië. De 36-jarige verdediger heeft de laatste tijd te weinig wedstrijden gespeeld. "Ik moet nu toch een beslissing nemen en ik kijk daarbij niet naar het verleden. Het gaat mij vooral om de laatste periode, de vorm en de fitheid in de laatste zes maanden", lichtte Postecoglou toe. "Ik heb te weinig bewijs gekregen dat hij het tijdens het WK zou kunnen volhouden."

Neil speelde 96 interlands voor Australië. Hij werd in maart door zijn club Watford FC verhuurd aan Doncaster, dat uitkomt in de eerste divisie van Engeland. Maar hij komt daar niet veel aan spelen toe. Australië is bij het WK tegenstander van Nederland in de groepswedstrijden.

Hoffenheim trekt Schwegler aan
TSG Hoffenheim heeft zich dinsdag versterk met de Zwitsers international Pirmin Schwegler. De middenvelder (27) komt over van Eintracht Frankfurt en tekende een contract tot 2017. "Hoffenheim heeft een duidelijke filosofie, het elftal speelt aantrekkelijk aanvallend voetbal. Dat heeft mij overtuigd om deze voorwaartse stap te nemen", aldus Schwegler, die eerder in zijn loopbaan uitkwam voor Young Boys en Bayer Leverkusen.

Verdediger Tete met Ajax mee naar Indonesië
Ajax-trainer Frank de Boer gunt verdediger Kenny Tete een kans zich te laten zien. De speler van Jong Ajax mag met de selectie mee op trainingskamp naar Indonesië. Het achttienjarige talent vervangt Nicolai Boilesen, die lichte klachten heeft. De eveneens niet okselfrisse Ricardo Kishna en Lasse Schöne zijn er ook niet bij, net als de al langer geblesseerde Viktor Fischer en de spelers met interlandverplichtingen. Ajax verblijft van 8 tot 17 mei in Azië.

FC Groningen vindt nieuwe keeper in Duitsland
FC Groningen trekt voor volgend seizoen goalie Jeroen Gies aan. De negentienjarige Duitser komt volgens RTV Noord op amateurbasis over van de beloften van Werder Bremen en gaat spelen in Jong FC Groningen. Gies liep in januari al stage bij de Trots van het Noorden. Keepers Joey Potveer en André Krul, verdedigers Angelo Cijntje en Marciano van Leijenhorst en aanvaller Kevin Mennega zullen vertrekken.

Publiek voelt zich veilig in Nederlandse stadions
De meeste toeschouwers in de stadions voelen zich meestal of altijd veilig bij een bezoek aan een wedstrijd in de Eredivisie of eerste divisie. Dat blijkt uit het jaarlijkse Fan Onderzoek in de twee hoogste klassen van het Nederlandse voetbal. Bij de twee metingen onder honderdduizend bezoekers liet 97 procent weten zich dit seizoen in het stadion op zijn gemak te voelen. De uitkomst is bijna gelijk aan vorig seizoen, toen was het percentage 98 procent.

Nijholt directeur bij Dinamo Tblisi
Luc Nijholt komt niet naar FC Utrecht. De Nederlander tekende een contract bij Dinamo Tblisi uit Georgië en gaat aan de slag als directeur van de jeugdopleiding. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Nijholt was ook in beeld om in de Domstad aan het werk te gaan als technisch adviseur. De voormalig assistent van Co Adriaanse kwam in het vizier, omdat Adriaanse vrijwel zeker wél advies gaat geven aan de Utrechters.

Feyenoord voegt FC Emmen toe aan programma
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen treedt Feyenoord aan tegen FC Emmen. De twee clubs treffen elkaar in Emmen op woensdagavond 16 juli. De Rotterdammers, die komend seizoen onder leiding staan van Fred Rutten, oefenen ook tegen ASWH (11 juli). Verder is er nog niets bekend over de voorbereiding, die op 25 juni start.

FC Groningen krijgt halvering boete
De commissie van beroep van voetbalbond KNVB heeft de boete van FC Groningen voor een onbespeelbaar veld gehalveerd. De Groningers hebben een geldstraf gekregen van tienduizend euro, waarvan vijfduizend euro voorwaardelijk. FC Groningen had eind januari vanwege sneeuwval het veld niet op tijd speelklaar voor de wedstrijd tegen FC Twente. De Groningers hebben nog geprobeerd de sneeuw op tijd weg te krijgen, maar dat lukte niet. De wedstrijd moest worden afgelast en werd op 12 februari ingehaald.

Oostenrijker Klein eerste aanwinst Stuttgart
VfB Stuttgart heeft in de transfervrije verdediger Florian Klein de eerste aanwinst voor volgend seizoen binnen. De 27-jarige Oostenrijkse international komt over van Red Bull Salzburg en tekent voor drie seizoenen. "Florian is een zeer geroutineerde speler en hij brengt tevens internationale ervaring mee", zegt directeur Fredi Bobic op de clubsite. "Hij zal snel integreren en onze rechterkant versterken."