Advies voor Kuipers: "Geen wedstrijdjes meer fluiten en geen gekke dingen doen"
Het verbaast Dick Jol nauwelijks dat hij na 13 jaar een opvolger krijgt als Nederlandse leidsman van de Champions Leaguefinale. "De voortekenen waren al goed voor Björn Kuipers", zei de 58-jarige Scheveninger woensdag.
"Hij had geen kwart- en halve finales gefloten en bovendien is er verder geen enkele Nederlandse inbreng in de finale. Daarnaast heeft Kuipers internationaal gewoon een sterk, stabiel seizoen gedraaid. Dit is een beloning voor hem", zegt Jol in gesprek met het ANP. Jol had in 2001 de eer om in Milaan de finale tussen Bayern München en Valencia te leiden.
"Ik draaide toen weliswaar een sterk seizoen, maar was hoogst verbaasd. In de kwartfinale had ik Valencia nog gefloten. De secretaris van de UEFA belde me op met de vraag of ik op 23 mei wat te doen had. Volgens mij niet, antwoordde ik. Het is natuurlijk fantastisch en een grote eer om die finale te mogen fluiten", vervolgt Jol.
"Een finale is altijd een aparte wedstrijd en zeker deze die Kuipers krijgt"
De Nederlandse arbiter baarde opzien door binnen tien minuten al twee strafschoppen te geven, aan beide ploegen één. In de tweede helft wees hij opnieuw naar de stip. Uiteindelijk moesten strafschoppen ook de beslissing brengen, omdat de stand na de gewone speeltijd en verlenging 1-1 was. Bayern trok vervolgens aan het langste einde.
"Een finale is altijd een aparte wedstrijd en zeker deze die Kuipers krijgt. Een Madrileense derby, de Koninklijke tegen de arbeiders, twee clubs die elkaar door en door kennen. Daar komen een bepaalde rancune, strijd en afgunst bij kijken. Maar Kuipers moet gewoon doen wat hij altijd doet, dan komt het goed", stelt de oud-scheidsrechter. Als Kuipers verstandig is, neemt hij volgens Jol tot aan de finale op 24 mei in Lissabon geen risico's.
"Als je één keer een uitglijder maakt, ben je het haasje"
"Zo'n kans krijg je vaak maar één keer, dan moet je zorgen dat je fysiek helemaal topfit bent. Ik zou voorlopig geen wedstrijdjes meer fluiten en geen gekke dingen doen, om het risico op blessures te vermijden. Zo'n finale vereist een scheidsrechter die fysiek en mentaal top is, die weet wat er tussen beide ploegen leeft. Want als je één keer een uitglijder maakt, ben je het haasje."
(ANP)