Seedorf in dienst van Ajax tijdens het succesvolle seizoen waarin Ajax de Champions League won

De Tien: jongste 'Nederlandse' talenten in Europa
Deze tien spelers maakten heel jong hun debuut in een Europese wedstrijd

De Tien: jongste 'Nederlandse' talenten in Europa

20-05-2014 10:10

De finale van de Champions League staat voor de deur. Voor het eerst in jaren moeten we het doen zonder Nederlander in de eindstrijd. Waar de finale een absoluut hoogtepunt kan zijn van een carrière, is het debuut in een Europese wedstrijd vaak de start van een mooie loopbaan. Nederlandse clubs geven spelers vaak op jonge leeftijd al een kans, ook Europees. Vandaag in De Tien: de jongste debutanten in Europa in dienst van een Nederlandse club.

10. Jaïro Riedewald (17 jaar - 6380 dagen – Red Bull Salzburg-Ajax )
Verdediger Jaïro Riedewald debuteerde dit seizoen in de hoofdmacht van Ajax. Enkele maanden geleden maakte hij voor het eerst zijn opwachting tijdens een Europese wedstrijd. De zeventienjarige linkspoot kwam als invaller binnen de lijnen tijdens de 3-1 nederlaag tegen Red Bull Salzburg.



9. Leonardo de Vitor Santiago (17 jaar- 6377 dagen – Feyenoord-Sturm Graz)
In 2000 maakte Leonardo zijn debuut in Europees verband. Dat deed de Braziliaanse aanvaller in dienst van Feyenoord. Trainer Bert van Marwijk zette hem in de derde voorronde van de Champions League in de basis tegen SK Sturm Graz. In Rotterdam speelde Feyenoord dat duel met 1-1 gelijk.



8. Rob Kok (17 jaar - 6377 dagen – Ajax-Juventus)
Twee minuten voor het einde van Ajax-Juventus in 1974 maakte Rob Kok zijn Europese debuut. Als zeventienjarige kwam hij in het veld voor Arnold Mühren. Twee minuten later maakte Gerrie Mühren de winnende treffer: 2-1. Het was voor de Amsterdammers echter niet genoeg om de kwartfinale van de Europa Cup 3 te bereiken. Voor Kok was het zijn enige optreden in Europees verband.

7. Adam Maher (17 jaar - 6357 dagen – AZ-FK BATE Borisov)
Als tiener debuteren in Europa en gelijk scoren, het lukte Adam Maher. De aanvallend ingestelde middenvelder maakte halverwege december 2010 zijn debuut tegen FK BATE Borisov. De toen zeventienjarige Maher kwam twintig minuten voor tijd in het veld. Na twee doelpunten van Kolbeinn Sigthórsson maakte de huidige PSV'er kort voor tijd de 3-0.



6. Stanley Aborah (17 jaar - 6328 dagen – Ajax-Maccabi Tel Aviv)
In de groepsfase van de Champions League boekte Ajax in 2004 een makkelijke thuiszege op Maccabi Tel Aviv. Door doelpunten van Wesley Sonck, Nigel de Jong en Rafael van der Vaart won de ploeg van trainer Ronald Koeman met 3-0. Stanley Aborah zal dat duel echter nooit meer vergeten, als invaller speelde de momenteel in Koeweit actieve voetballer twintig minuten op het hoogste Europese niveau.



5. Regi Blinker (17 jaar - 6314 dagen  – MSC Pecs-Feyenoord)
In totaal speelde Regi Blinker 38 Europese wedstrijden voor Feyenoord. Zijn eerste wedstrijd was in 1986, onder leiding van coach Rinus Israël. De toen zeventienjarige aanvaller kwam in de rust in het veld voor René Hofman. Het gewenste resultaat leverde het inbrengen van het talent niet op, Feyenoord verloor de Europese debuutwedstrijd van Blinker met 1-0 van MSC Pecs.

4. Ismaïl Aissati (17 jaar - 6273 dagen – AC Milan-PSV)
In 2005 speelde PSV in de groepsfase van de Champions League met 0-0 gelijk tegen AC Milan. Het was voor Ismaïl Aissati zijn eerste optreden op een Europees podium. De talentvolle middenvelder annex aanvaller kwam na ruim een uur spelen in het veld voor Robert. Na zijn debuut in San Siro speelde Aissati nog negentien duels voor Nederlandse clubs in Europees verband.



3. Arnold Bruggink (17 jaar - 6260 dagen – FC Twente-Kispest Honved)
In 1994 verloor FC Twente kansloos van Kispest Honved. De ploeg van trainer Issy ten Donkelaar ging in eigen huis met 1-4 onderuit, mede door een hattrick van Kálmán Kovács. Voor Arnold Bruggink was het het begin van zijn Europese carrière, de zeventienjarige aanvaller kwam twintig minuten voor tijd in het veld voor Juul Ellerman.



2. Zakaria Labyad (16 jaar - 6197 dagen – PSV-Hamburger SV)
Zestien jaar was Zakaria Labyad toen hij door trainer Fred Rutten het veld in werd gestuurd tijdens het Europa League-duel met Hamburger SV. PSV won in eigen huis met 3-2 van de Duitse ploeg, Labyad kwam in het veld voor Otman Bakkal. Uiteindelijk zou de jongeling dertien Europese wedstrijden spelen voor PSV voordat hij de club uit Eindhoven verliet voor een buitenlands avontuur bij Sporting Portugal.



1. Clarence Seedorf (16 jaar - 6061 dagen – Ajax-Vitória Guimarães)
Ajax won in 1992 met 2-1 van Vitória Guimarães door doelpunten van Dennis Bergkamp en Rob Alflen. Het werd een legendarische avond, want het was het begin van een glansrijke carrière van Clarence Seedorf. De zestienjarige middenvelder maakte zijn Europese debuut voor Ajax, waarmee hij enkele jaren later de Champions League zou winnen. De grootste Europese clubprijs zou hij later nog drie keer winnen, met Real Madrid en AC Milan (2).