Amsterdammer met Sparta-DNA: Ik snap de pijn van de mensen bij Sparta
"Ik ben 26 en transfervrij. Deze zomer kun je wel een beetje cruciaal noemen"

Amsterdammer met Sparta-DNA: "Ik snap de pijn van de mensen bij Sparta"

30-05-2014 08:30
1

Donovan Slijngard wil na zes seizoenen bij Sparta Rotterdam zijn vleugels uitslaan. De verdediger vertrekt transfervrij bij de Rotterdamse traditieclub, die hij lang diende. Met een prima cv onder zijn arm hoopt Slijngard zijn grote voetbalwens om terug te keren in de Eredivisie te realiseren.

"Ik mocht bij Sparta blijven, de club wilde graag met me door. Maar ik wil na het seizoen eerst kijken hoe of wat", zegt Slijngard in gesprek met VoetbalPrimeur. Na zes seizoenen op Het Kasteel, waar Slijngard voornamelijk actief was in de Jupiler League, wil de voormalig jeugdspeler van Ajax naar het summum voor de Nederlandse voetballer: de Eredivisie. "Dat is waar iedere speler graag wil zijn. Ik heb het al meegemaakt en ik wil het graag weer meemaken. Het mooiste zou zijn geweest als dat met Sparta was gelukt."

Niet voor het eerst greep de traditieclub uit Rotterdam naast promotie naar de Eredivisie. Opnieuw was de finale van de play-offs het eindstation van Sparta. Afgelopen seizoen zette Roda JC Kerkrade de club de voet dwars, dit seizoen was het FC Dordrecht dat als winnaar van het veld stapte. "Het is elke keer net niet", verzucht Slijngard, die direct aangeeft dat de keuze om bij Sparta te blijven een stuk eenvoudiger was geweest wanneer de club zich weer op het hoogste niveau zou melden.

"Bij Sparta gebeurt altijd wel wat"
"Dan was het zeker een optie geweest om te blijven", zegt de vleugelverdediger. "Sparta heeft mij de kans gegeven om wekelijks aan voetballen toe te komen. Eerst op het hoogste niveau, daarna in de eerste divisie. Ik hoop echt dat Sparta de weg naar boven weer weet te vinden. Dat zou ook mooi zijn voor de Eredivisie."

Slijngard kijkt terug op een bewogen seizoen met de club uit Rotterdam. "Bij Sparta gebeurt altijd wel wat. De eerste seizoenshelft was okay, toen werd trainer Adrie Bogers ontslagen. We kregen Arjen van der Laan voor de groep en even later Gert Kruys. De tweede seizoenshelft verliep dramatisch. Voor de play-offs hebben we de koppen bij elkaar gestoken en tegen elkaar gezegd dat de competitie voorbij was voor ons. De play-offs was de kans voor ons om alsnog wat van het seizoen te maken", haalt Slijngard, die Sparta in het zicht van de haven zag stranden, terug.

"Ik snap de pijn van de mensen die betrokken zijn bij Sparta"
De malaise bij Sparta gaat Slijngard aan het hart. "Voor mij is het moeilijk, omdat ik al zes jaar bij deze club zit. Ik snap de pijn van de mensen die betrokken zijn bij Sparta. Zeker die tweede seizoenshelft was heel pijnlijk. Maar je moet door als speler. In de nacompetitie hebben jullie kunnen zien dat er echt wel iets in deze ploeg zit. Aan de andere kant, als je onderin de competitie eindigt moet er ook wel wat gebeuren."

En zo geschiedde. Sparta maakte afgelopen week bekend dat het zestien spelers laat vertrekken. Net als veel van zijn collega's, gaat ook Slijngard op zoek naar een nieuwe club. "Ik ben 26 en transfervrij. Deze zomer kun je wel een beetje cruciaal noemen, ja. Links en rechts is er wel wat interesse uit binnen- en buitenland, je kent het wel. Spannend is het wel in die economische crisis. Het is altijd maar de vraag of je een club vindt."

Slijngard kan in elk geval een sterk cv weerleggen. De verdediger heeft inmiddels bijna tweehonderd wedstrijd in het betaalde voetbal achter zijn naam staan. "Ik heb de afgelopen zes seizoenen eigenlijk altijd in de basis gestaan, heb veel ervaring in de benen. Ik moet goed over mijn toekomst nadenken, mijn volgende club is een belangrijke stap voor mij. Ik moet er in elk geval een goed gevoel bij hebben", zegt de verdediger, die de deur naar Sparta niet helemaal kan en wil sluiten. "De deur naar Sparta staat altijd op een kier."

Wedden

Meer odds