Platini noemt Qatar 'beste keuze', maar sluit nieuwe stemming en sancties niet uit
"Ik denk nog steeds dat het de beste keuze was voor de FIFA en het voetbal

Platini noemt Qatar 'beste keuze', maar sluit nieuwe stemming en sancties niet uit

05-06-2014 12:48
6

Er moet opnieuw gestemd worden welk land het WK 2022 mag organiseren als corruptie rond de toewijzing van Qatar bewezen wordt. Dat zei UEFA-voorzitter Michel Platini donderdag in een interview met de Franse sportkrant L'Equipe.

Wel staat de Fransman nog steeds achter zijn keuze voor Qatar. "Ik denk nog steeds dat het de beste keuze was voor de FIFA en het voetbal, maar als corruptie wordt bewezen, moeten er sancties en een nieuwe stemming komen", citeert de NOS Platini. De Spaanse jurist Michael Garcia onderzoekt in opdracht van de FIFA mogelijke corruptie rond de toewijzing van het WK aan het Golfstaatje, eind 2010. Het onderzoek moet half juli af zijn. De Engelse krant The Sunday Times publiceerde zondag een eerste deel van 'miljoenen documenten' die corruptie zouden bewijzen.

Ook Platini zelf ontkomt niet aan verdachtmakingen. Zo zou Platini in het geheim gesproken hebben met Bin Hammam, de voormalig vice-voorzitter van de FIFA en de spil in het omkopingenweb rond Qatar. "Ik heb deze collega in vijftien jaar wel tienduizend keer gesproken. Waarom zou ik dan een geheime ontmoeting met hem hebben? Ik weet niet wie er achter al deze beschuldigingen zit, maar het is duidelijk dat er een hoop belangen op het spel staan." Platini stelt in het interview dat hij het gevoel heeft dat er sprake is van een complot tegen zijn mogelijke kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA.