Van Gaal ontvouwt zijn plannen voor wedstrijd tegen Australië

Van Gaal ontvouwt zijn plannen voor wedstrijd tegen Australië

Gepubliceerd: maandag 16 juni 2014 om 07:40ma 16-06-2014 om 07:40

Met een heerlijke zege op Spanje op zak arriveert het Nederlands elftal maandag in Porto Alegre, de speelstad van de tweede groepswedstrijd van woensdag op het WK tegen Australië. Grote vraag in de aanloop van het duel is wat Louis van Gaal van plan is. Wijzigt de bondscoach de speelwijze van het duel met de wereldkampioen wel of niet?

"Never change a winning team", zegt Wesley Sneijder als hem wordt gevraagd met welke tactiek het Nederlands elftal tegen Australië moet beginnen. "Ik vond het wel lekker gaan", lacht de spelmaker. "Maar het is uiteraard aan de bondscoach."

Die liet al doorschemeren dat Australië een andere aanpak dan Spanje vereist. "We hoefden niet aan te vallen tegen Spanje", zei hij. "Maar Australië zal zich tegen ons wel terugtrekken. Dat is een groot verschil."

Aanvankelijk wilde Van Gaal de Australiërs met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers bestrijden. Dat liet hij al doorschemeren in de aanloop van het oefenduel met Wales. De bondscoach oefende tegen de Britten echter met vier verdedigers, vier middenvelders en twee spitsen. ,,Maar dat doe ik alleen maar omdat we straks tegen Spanje ook met twee aanvallers spelen'', verklaarde hij destijds.

Het zou kunnen dat Van Gaal van gedachten is veranderd na de galavoorstelling van Oranje in de tweede helft tegen Spanje. Het Nederlands elftal speelde geweldig. In balbezit waren de vleugelverdedigers Daley Blind en Daryl Janmaat middenvelders of zelfs aanvallers. Bij balverlies zakte Oranje ver terug, waardoor Arjen Robben en Robin van Persie succesvol konden counteren.

"Ik vond het heerlijk, al die ruimte", zegt Robben als de beste speelwijze voor het duel met Australië onderwerp van gesprek wordt. "Maar het is natuurlijk aan de bondscoach." Aanvoerder Robin van Persie, net als Robben goed voor twee doelpunten tegen Spanje, sprak soortgelijke woorden. "Van Gaal bereidt ons altijd fantastisch voor. Hij zal een goede beslissing nemen."

Van Gaal kan de speelwijze van Spanje intact laten. Een mogelijkheid is ook dat Daley Blind doorschuift naar het middenveld, waardoor de ploeg met vier verdedigers, vier middenvelders en twee spitsen gaat voetballen. Optie nummer drie is het aloude Nederlandse spelsysteem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. In dat geval moet een centrale verdediger wijken voor Jeremain Lens of Memphis Depay.

Maandagavond op de training zal Van Gaal zijn plannen ontvouwen, maar uitgerekend die oefensessie is besloten voor de pers. (ANP)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws