Waarschuwing in Brazilië: Niet iedereen in het oranje is een Oranje-fan
Oranjekoorts neemt langzaam toe: van oranjegips tot avondspits

Waarschuwing in Brazilië: "Niet iedereen in het oranje is een Oranje-fan"

16-06-2014 19:18

Oranjefans moeten ook in de tweede stad waar het Nederlands elftal speelt, Porto Alegre, op hun hoede zijn. Ook daar zijn zakkenrollers en kettingrukkers die azen op de spullen van de Nederlandse supporters.

"Bedenk dat niet iedereen met een oranje shirt een vrolijke, onbekommerde Oranje-fan is. Dieven kennen de kleuren van de nationale elftallen ook en mengen zich graag ongemerkt onder de feestende supporters'', waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het ministerie raadt mensen aan hun waardevolle spullen zoveel mogelijk in het hotel achter te laten en geen sieraden, horloges of handtassen te dragen. "Loop niet zichtbaar met je camera, tablet of laptop", is een ander advies. Zakkenrollers kunnen ongemerkt verdwijnen in de menigte. Rond de eerste wedstrijd van Oranje, tegen Spanje in de stad Salvador, werden veel mensen beroofd.

Buitenlandse Zaken waarschuwt ook voor betogingen, die er in veel speelsteden zijn. "Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van deze demonstraties. Treft u bij toeval een demonstratie, maak dan rechtsomkeert." Fans doen er ook goed aan te luisteren naar wat agenten zeggen, niet bij opstootjes betrokken te raken en de tijd te nemen om naar het stadion te gaan.

Nederland speelt woensdag in Porto Alegre tegen Australië. De Nederlandse politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben daar mensen zitten om de Nederlanders te helpen.

Oranjekoorts
Intussen loopt in Nederland de Oranjekoorts flink op. De verkeersdiensten verwachten woensdag als Nederland tegen Australië speelt een avondspits die al om twee uur 's middags begint. Zelfs in ziekenhuizen heerst de WK-gekte. Veel patiënten met botbreuken vragen om oranje gips. Dat blijkt uit een gehouden rondgang langs verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Exacte cijfers zijn er niet. 

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum st. Radboud in Nijmegen en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam melden een grote vraag naar oranje gips, vooral sinds de winst van het Nederlands elftal tegen Spanje op 13 juni (5-1). In het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg neemt de vraag langzaam toe. De echte Oranjekoorts moet daar nog komen.

Ziekteverzuim
De duels van Oranje in Brazilië leiden desondanks niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.

Dat stellen arbodiensten ArboNed en ArboUnie op basis van de ervaringen met eerdere sportevenementen met groot Nederlands succes, zoals het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) en de Winterspelen in Sotsji (2014). Zij voorzien ook geen extra verzuim rond het duel Nederland-Australië, aanvang woensdagavond zes uur.

Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken. 'Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie', zegt Yvonne Kersten namens ArboUnie.

Inhakers
In het bedrijfsleven heerst de Oranjekoorts in mindere mate. Veel bedrijven zijn te laat met inspelen op het succes van het Nederlands elftal. Rond het EK voetbal in 2012 werden precies 241 Oranjecampagnes geteld. Nu zijn slechts 150 nationale campagnes geturfd.

"Bedrijven die alsnog willen inspelen op de euforie, zijn echt te laat", zegt Frank de Bruin van Activate & Co, die samen met onderzoeksbureau Trendbox de Oranjebarometer bijhoudt.

Ruurd Hielkema van Trendbox wijt de verminderde animo aan de slechte resultaten van Oranje tijdens het EK van 2012. "Voeg daarbij de crisis en de sombere verwachtingen voor het WK in Brazilië en de terugloop is verklaard." (ANP)