Algerije flitst langs Zuid-Korea en heeft plek in achtste finales in eigen hand
Noord-Afrikanen scoren vier keer tegen tegenvallend Zuid-Korea: 4-2

Algerije flitst langs Zuid-Korea en heeft plek in achtste finales in eigen hand

22-06-2014 22:51
1

Het Algerijns voetbalelftal mag dromen van de knock-outfase op het WK in Brazilië. Dat was zondagavond te danken aan de overtuigende zege op een te lang fantasieloos Zuid-Korea: 4-2.

Halverwege leidde Algerije comfortabel met 3-0 door treffers van Islam Slimani, Rafik Halliche en Abdelmoumene Djabou. Na rust hielden Son Heung-Min, Yacine Brahimi en Koo Ja-Cheol de amusementswaarde hoog in Porto Alegre.

De Noord-Afrikanen hebben in groep H nu drie punten en bezetten de tweede plaats achter België, dat al zeker is van een plek bij de beste 16. Algerije volgt bij een goed resultaat tegen Rusland. Het zou de nachtmerrie van Spanje 1982, toen de 'Woestijnvossen' ondanks zeges op West-Duitsland en Chili op doelsaldo afvielen, voorgoed doen vergeten.

Bondscoach Vahid Halilhodzic had geen halve maatregelen genomen na de nederlaag tegen België (1-2). Hij veranderde zijn elftal op vijf plaatsen. Onder anderen Slimani en Djabou stonden aan de aftrap, een gouden gok. De eerste opende de score. Hij wurmde zich tussen de centrale verdedigers Kim Young-Gwon en Hong Jeong-Ho, meelopers, door liet ook Jung Sung-Ryong kansloos.



De voorsprong was verdiend, omdat de Algerijnen bereid waren ziel en zaligheid in het duel te leggen en de ploeg van Hong Myung-Bo er van begin af aan verloren bijliep. De defensie was het wrakst. Halliche en Djabou profiteerde. De eerste kopte raakt na een hoekschop. Jung zat hopeloos mis. De 'Algerijnse Messi', wellicht omdat hij dezelfde schoenmaat heeft, zorgde voor 3-0. Opnieuw straalden Kim en Hong knulligheid uit.

Trainer Hong en zijn Utrechtse assistent Ton du Chatinier grepen niet in. Het hoefde ook niet. Sterspeler Son Heung-Min had vlak na de hervatting onverwacht succes. De spits van Leverkusen kreeg een bal aangeleverd op de rug, maar schoot tussen de benen van sluitpost Raïs M'Bolhi toch raak.



Ineens was alles anders. Heel even. Kim Shin-Wook draafde op om voorin voor extra vuurkracht en vuurwerk te zorgen. Het offensief dwong M'Bolhi tot een geweldige redding na een ziedend schot van Ki Sung-Yeung. De Koreaanse storm ging even snel liggen als die was opgestoken. Daar had de 4-1 van Brahimi, na een prima counter, alles mee te maken. Het viel te prijzen dat de Aziaten niet opgaven. Het werd beloond met een tweede treffer, van Koo. (ANP)