B-team Colombia schiet Japanse WK-aspiraties aan diggelen
Winnaar groep C wint ook derde duel

24-06-2014 23:54
1

Japan is vrij roemloos uitgeschakeld op de wereldtitelstrijd voetbal in Brazilië. In het derde groepsduel verloor het land van het al voor de volgende ronde geplaatste Colombia, 4-1. Japan sloot daardoor af met een schamel puntje, behaald in de 0-0 tegen Griekenland. Colombia werd groepswinnaar.

Tegen de Aziaten trad Colombia, dat eerder won van Ivoorkust en Griekenland, in zekere zin aan met de tweede keus. Vergeleken met het vorige duel waren alleen doelman David Ospina, back Pablo Armero en middenvelder Juan Cuadrado blijven staan. Japan had Shinji Kagawa en Toshihiro Aoyama nieuw in het elftal gebracht. Toch kwamen de Colombianen al snel op voorsprong. In de zeventiende minuut benutte Juan Guillermo Cuadrado een strafschop. Die was gegeven na een overtreding van Yasuyuki Konno.

Vlak voor rust kwam Japan op gelijke hoogte. Shinji Okazaki scoorde op aangeven van Keisuke Honda. Het was pas de tweede treffer van Japan op het toernooi. Daarvoor had het land ook al enkele mogelijkheden gehad. Een aardig schot van Kagawa werd gestopt door doelman David Ospina. Voormalig VVV-speler Honda zag zijn poging uit een vrije trap maar net naast het doel gaan.

Hoewel Japan de zege nodig had, drong vooral Colombia na de hervatting aan. Dat leidde meteen tot kansen én een doelpunt. Na een mooie aanval over meerdere schijven schoot Jackson Martinez in de 55e minuut raak, op aangeven van invaller James Rodriguez. Japan kreeg nog wel uitzicht op de gelijkmaker. Yoshito Okubo leek de bal voor het intikken te hebben na een voorzet van Atsuto Uchida, maar schoot net naast. Colombia bleef counteren en in de 82e minuut besliste opnieuw Martinez het duel. Rodriguez maakte het daarna nog erger voor de Japanners. (ANP)