Stand-in Robben steelt de show en helpt Zwitsers naar volgende ronde
Vleugelspits scoort prachtige doelpunten

Stand-in Robben steelt de show en helpt Zwitsers naar volgende ronde

25-06-2014 23:53

De ontluisterende nederlaag tegen Frankrijk is de Zwitserse voetbalploeg op het wereldkampioenschap niet fataal geworden. Het elftal van bondscoach Ottmar Hitzfeld herstelde zich vijf dagen na de pijnlijke afstraffing (2-5) door Honduras met 3-0 te verslaan. Dankzij drie doelpunten van uitblinker Xherdan Shaqiri eindigde Zwitserland als tweede in groep E en mag het zich nu opmaken voor de achtste finalewedstrijd van dinsdag tegen Argentinië.

Zwitserland mocht naast Shaqiri ook de Fransen dankbaar zijn. De koploper hield Ecuador op een doelpuntloos gelijkspel, zodat de Zuid-Amerikanen achter Zwitserland met de derde plek genoegen moesten nemen.

De nederlaag, en vooral de manier waarop die tot stand kwam, had er flink in gehakt bij Zwitserland. Frankrijk liep vrijdag uit tot 5-0 en kreeg zelfs goede kansen om de voorsprong nog verder uit te breiden. Dat gebeurde niet, en vanwege concentratieverlies kon Zwitserland de pijn in het slot van het duel met twee doelpunten nog wat verzachten.

Hitzfeld wijzigde zijn team op enkele plaatsen. De trainer gaf in de voorhoede de voorkeur aan Josip Drmic. Haris Seferovic, tegen de Fransen nog basisspeler, valt nu buiten het team. In de defensie werd gerekend op een basisplaats voor Philippe Senderos. Als vervanger van de geblesseerde Steve von Bergen kreeg zesvoudig international Fabian Schär echter de voorkeur.

Zwitserland startte fel tegen Honduras en kwam al na 6 minuten op voorsprong. Shaqiri draaide de bal knap in de verre hoek. Via de onderkant van de lat belandde de bal in het doel.

De aanvaller verdubbelde na een half uur spelen de voorsprong. Shaqiri was de verdedigers van het nog puntloze Honduras met een simpele loopactie te slim af en kon na een prima assist ongehinderd op keeper Noel Valladares aflopen: 2-0.

Zwitserland was met die voorsprong nog niet zeker van de achtste finalewedstrijd tegen Argentinië. Een doelpunt van Ecuador zou alles nog kunnen veranderen. Shaqiri bracht in de 71e minuut aan de onzekerheid een einde door de 3-0 tegen de touwen te schoppen.

Met Frankrijk en Zwitserland komt het aantal Europese deelnemers in de volgende ronde voorlopig op vijf. Eerder plaatsten Nederland, België en Griekenland zich. (ANP)