Duitsers azen op eerste overwinning ooit op Algerije: Wat moet ik ermee

Duitsers azen op eerste overwinning ooit op Algerije: "Wat moet ik ermee"

29-06-2014 12:51
3

Er zijn van die voetbalstatistieken die je nauwelijks kunt geloven. Zo ook de onderlinge verhouding tussen Duitsland en Algerije. Beide landen treffen elkaar maandag in Porto Alegre in de achtste finales van het WK voetbal. En wat blijkt? Duitsland heeft nog nooit kunnen winnen van Algerije.

Sterker nog, de twee voorgaande duels met Algerije gingen zelfs verloren: 0-2 in een oefeninterland in 1964 en 1-2 in de groepsfase bij de eindronde van het wereldkampioenschap in 1982 in Spanje. Dankzij een voor beide ploegen gunstige zege van 1-0 tegen Oostenrijk in het laatste groepsduel van Duitsland in Gijón werd Algerije toch uitgeschakeld op doelsaldo. Na de vroege treffer van de Duitser Horst Hrubesch werd er nauwelijks meer gevoetbald door beide ploegen, die beurtelings de bal oeverloos op eigen helft rondspeelden.

Het beruchte akkoordje tussen het toenmalige West-Duitsland en Oostenrijk staat sindsdien te boek als de 'Schande van Gijón'. Algerije speelde destijds een dag eerder al de afsluitende groepswedstrijd tegen Chili (3-2). Na de 'afgesproken' uitslag een dag later tussen Duitsland en Oostenrijk besloot de FIFA de laatste groepsduels bij het WK voortaan gelijktijdig te laten beginnen.

Voor Joachim Löw, de huidige teamchef van titelfavoriet Duitsland, speelt het beladen verleden geen enkele rol in de komende confrontatie met Algerije. "Al die verhalen over wraak en revanche, wat moet ik ermee?", sprak hij lichtelijk geïrriteerd. "De meeste spelers in mijn selectie waren in 1982 nog niet eens geboren. Ze weten niets van het Duitse elftal dat destijds bij het WK in Spanje speelde. Waarom zou Algerije ons dan moeten afstraffen? Ik begrijp niks van alle commotie over Gijón. Het is totaal geen thema voor ons. Misschien zien sommige mensen van de tegenpartij er nog wel een kwestie in en hopen ze op die manier de spelers van Algerije extra te motiveren. Maar zelf wil ik er zo weinig mogelijk over horen."