In het kort: 'RvP' het vaakst buitenspel, 'Dordt' test aanvaller, Boka naar Málaga

In het kort: 'RvP' het vaakst buitenspel, 'Dordt' test aanvaller, Boka naar Málaga

07-07-2014 16:31

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

 

'RvP' staat het vaakst buitenspel
Robin van Persie is momenteel koploper in het 'buitenspelklassement' van het WK in Brazilië. De aanvoerder van Oranje werd tijdens het toernooi al tien keer teruggefloten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Daarmee blijft hij de concurrentie voor: Marouane Fellaini (België) en Joel Campbell (Costa Rica) stonden beiden zeven keer buitenspel.

Málaga haalt Ivoriaanse back
Arthur Boka zet zijn loopbaan voort bij Málaga. De international van Ivoorkust, inmiddels 31, tekende een tweejarig contract bij de Spaanse club. Boka komt transfervrij over van VfB Stuttgart. Eerder speelde hij bij onder meer Strasbourg. Boka heeft inmiddels 83 interlands achter zijn naam staan. Hij nam met Ivoorkust deel aan het WK in Brazilië.

'Dordt' test RKC'er Schet
Damiano Schet mag zich bewijzen bij FC Dordrecht. De aanvaller van RKC Waalwijk is op proef bij de club, meldt RTV Rijnmond. Schet trad afgelopen seizoen 25 keer aan namens de degradant uit Waalwijk. De promovendus uit Dordrecht gaat niet in zee met Elroy Pappot en Leandro Kappel. Zij waren afgelopen week op proef in Zuid-Holland.

Delpierre naar Melbourne
De Franse verdediger Matthieu Delpierre speelt het komend seizoen in Australië. De 33-jarige stopper, die het afgelopen halfjaar voor FC Utrecht uitkwam, heeft een contract voor één jaar ondertekend bij Melbourne Victory. Delpierre kwam eerder uit voor Lille, VfB Stuttgart en 1899 Hoffenheim. Met Stuttgart werd de lange centrumverdediger in het seizoen 2006-2007 kampioen van Duitsland.

Rotterdam heeft de grootste
In het Museumpark in Rotterdam staat woensdag het grootste tv-scherm van Nederland: 122 vierkante meter. Dat zegt initiatiefnemer Aziz Yagoub. Het scherm van Radio 538 in Amsterdam is honderd vierkante meter. Het scherm in het Rotterdamse Museumpark is vier keer groter dan het scherm dat daar zaterdag stond voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Costa Rica. Het oranjefeest was zo'n succes dat Yagoub gaat opschalen. Opnieuw wordt er geen entreeprijs gevraagd. "Iedereen mag komen. We laten mensen op volgorde van aankomst binnen", aldus Yagoub. Het terrein gaat vanaf 19.00 uur open.

Joachim weg, Segers komt
De Luxemburgse aanvaller Aurélien Joachim heeft RKC Waalwijk verruild voor het Bulgaarse CSKA Sofia. Dat heeft de naar de eerste divisie gedegradeerde formatie maandag bekendgemaakt. Joachim heeft voor twee jaar getekend. RKC maakte tevens bekend met Hans Segers een nieuwe keeperstrainer te hebben aangetrokken. Segers was in het verleden werkzaam voor PSV, Tottenham Hotspur en Fulham. Hij heeft voor één seizoen getekend.

Museumplein open voor Oranje-huldiging
Omwonenden van het Museumplein in Amsterdam zien geen probleem in een eventuele huldiging van het Nederlands elftal in hun buurt. "Het lijkt ons niet zinnig om ons daar met hand en tand tegen te verzetten. We zijn net als de rest van Nederland blij dat er iets te vieren valt", zegt de voorzitter van de Vereniging Buurtbelang Museumplein. De omliggende buurten blijven wel kritisch over 'het nut en de noodzaak' om tijdens wedstrijden van Oranje een voetbalfeest op het Museumplein te organiseren. Woensdagavond is de halve finale op een groot scherm te zien in het Arena Park, in Amsterdam-Zuidoost, mede vanwege het late aanvangstijdstip. Als Nederland de finale haalt, mag Radio 538 zondag weer een Oranjeplein optuigen tussen de musea.

Costa Rica vol vertrouwen
De voetballers van Costa Rica hebben veel vertrouwen voor de toekomst geput uit het zo succesvol verlopen WK. Het Latijns-Amerikaanse land bereikte de kwartfinales en werd daarin zaterdag pas na strafschoppen uitgeschakeld door Oranje. "De meesten van ons hebben de leeftijd om nog veel verder door te groeien", meent aanvoerder Bryan Ruiz. Costa Rica drong als enige lidstaat van de voetbalbond van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben door tot de kwartfinales. Het land won verrassend de zware groep met Uruguay, Engeland en Italië en versloeg in de achtste finales Griekenland na strafschoppen.

Oranje-penning 'RvP' in trek
De WK Oranjepenning 2014 met daarop de zweefduik van Robin van Persie is een hit onder de muntenverzamelaars. Van de zesduizend penningen die de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht meteen na het bereiken van de halve finale zondagnacht lanceerde, is inmiddels zeventig tot tachtig procent verkocht. De Munt zegt geen exact aantal te kunnen geven, omdat bestellingen via internet van de penning (9,95 euro) nog steeds binnenstromen. Het aantal van 6000 penningen wordt niet meer uitgebreid. De zweefduik van Van Persie staat volgens de Koninklijke Nederlandse Munt symbool voor de prestaties van het Nederlands elftal op het WK voetbal 2014 in Brazilië.

Prandelli officieel
Cesare Prandelli is officieel de nieuwe trainer van Galatasaray. De ex-bondscoach van Italië was sinds vorige week in gesprek met de Turkse topclub en heeft een akkoord bereikt over een tweejarig contract. Maandagavond arriveert hij in Istanbul, waarna hij aan pers en publiek zal worden voorgesteld.

Transfer El Kabir
Moestafa El Kabir vertrekt naar Al-Ahly in Saudi-Arabië. Dat heeft zijn Zweedse club Häcken BK maandag bevestigd. De oud-speler van NEC Nijmegen wordt dinsdag medisch gekeurd, waarna hij zijn handtekening onder een lucratief contract zet. De Nederlander met Marokkaanse roots was al enige tijd op zoek naar een nieuwe werkgever. Bij Häcken speelde El Kabir 32 competitiewedstrijden waarin hij negentien keer scoorde.

Onderzoek Groningen-opponent
FC Groningen neemt het in de voorronde van de Europa League op tegen het Schotse Aberdeen of het Letse FC Daugava Riga. The Daily Record meldt dat er door de UEFA een onderzoek is ingesteld naar de eerste wedstrijd tussen de twee ploegen, die met 5-0 gewonnen werd door Aberdeen. Volgens de tabloid werd er vanuit Azië verdacht veel gewed op de wedstrijd. De ruststand was 1-0, waarna Aberdeen in de tweede helft snel uitliep naar 5-0. Riga eindigde de wedstrijd ook nog met negen spelers.

PSV-verdediger uit ziekenhuis
PSV-verdediger Bram van Vlerken hoeft niet bang te zijn dat hij voorlopig buitenspel staat. De rechtsback viel zondag in de oefenwedstrijd tegen Sankt Pölten uit met een op het oog vervelende nekblessure. Na een nacht ter observatie in het ziekenhuis mag de speler weer naar huis, meldt het Eindhovens Dagblad.