De Tien: meest interessante transfervrije middenvelders van dit moment
Welke spelers hun contract deze zomer niet verlengd zagen worden

De Tien: meest interessante transfervrije middenvelders van dit moment

18-08-2014 10:10
3

De transfermarkt draait op volle toeren en bereikt langzaam haar apotheose. Veel trainers leggen de laatste hand aan hun selectie, om ook dit seizoen zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. In tijden van de economische crisis is het niet elke club gegund om tientallen miljoenen aan spelers te spenderen. Vandaag een overzicht van de meest interessante transfervrije middenvelders van dit moment.

Jermaine Jones
Deze Duits-Amerikaanse middenvelder kwam afgelopen half jaar op huurbasis uit voor het Turkse Besiktas. Jones stond sinds 2007 onder contract als speler van Schalke 04, maar raakte op een zijspoor bij de Duitse subtopper na onenigheid met de clubleiding. Deze WK-ganger speelde afgelopen zomer nog met Amerika tegen de uiteindelijke wereldkampioen Duitsland. Als 32-jarige routinier is hij een aanwinst voor menig subtopper in Europa, en deze zomer transfervrij op te pikken.

Stephane M'Bia
Stephane M'Bia is een Kameroener die tot twee jaar geleden zijn gehele carrière in Frankrijk doorbracht. Na vijf seizoenen Stade Rennes verkaste hij als 23-jarige jongen naar Olympique Marseille, waar hij drie seizoenen verbleef. Daarna zocht de potige Afrikaan zijn heil in Engeland. Na één seizoen bij Queens Park Rangers werd hij afgelopen seizoen door de Engelse promovendus verhuurd aan Sevilla FC. De 42-voudig international is bruikbaar als fysieke versterking op de middelste linie.

Esteban Cambiasso
Eén van de bekendste transfervrije spelers van dit moment is Esteban Cambiasso. De Argentijn kwam uit voor grote clubs als Real Madrid en Internazionale. Bij laatstgenoemde liep zijn contract deze zomer af na een decennium trouwe dienst. Deze verdedigende middenvelder heeft 52 interlands achter zijn naam staan en mag gezien worden als één brok ervaring.

Christian Poulsen
Eén van de Deense krachten die onderdeel uitmaakte van het Amsterdamse kampioensteam is Christian Poulsen. Voordat hij in de zomer van 2012 transfervrij naar Ajax kwam speelde hij tijdens zijn imposante carrière voor grote clubs als Liverpool, Juventus, Schalke 04 en Sevilla. Ajax wilde het contract van de voormalig Deens international graag verlengen, maar Poulsen besloot niet op een aanbieding van de Amsterdammers in te gaan. Wellicht dat hij zonder een prijskaartje om zijn nek nog één club aan zijn CV kan toevoegen.

Didier Zokora
Didier Zokora blijkt een liefhebber van veel verschillende culturen te zijn. De Ivoriaan kwam op negentienjarige leeftijd naar Europa en speelde achtereenvolgens in de subtop van België, Frankrijk, Engeland, Spanje en Turkije. Zijn meest recente club Trabzonspor besloot in april van dit jaar het contract van de inmiddels 33-jarige middenvelder te ontbinden. Misschien ziet Zokora in de nadagen van zijn carrière nog uitdaging in een jaartje cultuursnuiven bij onze Oosterburen.

Georgios Karagounis
Het absolute hoogtepunt in de loopbaan van Georgios Karagounis is het EK 2004. De Griekse ploeg schreef historie door het Europese eindtoernooi te winnen. Karagounis scoorde destijds het eerste Griekse doelpunt van het toernooi. Het WK 2014 was zijn laatste kunststukje op het hoogste podium. De 37 lentes jonge Kara kwam tot welgeteld 139 interlands, alvorens hij een punt achter zijn interlandcarrière zette. In de tussentijd bewees hij zijn waarde voor onder andere Panathinaikos, Benfica en het Italiaanse Internazionale. Zijn laatste werkgever Fulham besloot onlangs om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Alou Diarra
De 44-voudig Frans international zit sinds deze zomer zonder club. Zijn huidige staat van dienst na verschillende optredens voor clubs als Bayern München, Liverpool en Olympique Lyon bracht hem vooralsnog geen nieuwe werkgever. De grootste kanshebber voor de diensten van de verdedigende middenvelder lijkt op dit moment Anderlecht. Diarra speelde de belangrijkste wedstrijd van zijn leven op 9 juli 2006. Destijds bleek Italië in de WK-finale na strafschoppen te sterk.

Demy de Zeeuw
Hoe ver zou Demy de Zeeuw het geschopt hebben als hij in de halve finale van het WK 2010 niet zo ongelukkig geblesseerd geraakt was? Seizoen na seizoen blonk de Nederlander achtereenvolgend uit bij Go Ahead Eagles, AZ en Ajax toen het noodlot toesloeg. De verschrikkelijke trap van Uruguayaan Martín Cáceres lijkt de verdedigende middenvelder sportief nooit meer volledig te boven zijn gekomen. Transfers naar Spartak Moskou en RSC Anderlecht volgden. Deze zomer eindigde de verbintenis van De Zeeuw in België.

Mahamadou Diarra
Mahamadou Diarra kan al terugkijken op een mooie carrière, maar hangt zijn voetbalschoenen voorlopig nog niet aan de wilgen. De rechtspoot uit Mali versterkte de afgelopen twee decennia clubs als Olympique Lyon, AS Monaco en Real Madrid en speelde ook voor Vitesse. De Koninklijke betaalde in 2006 ruim 26 miljoen euro voor de Afrikaan. De toekomstige werkgever zal slechts zijn salaris hoeven op te hoesten. De verdedigende middenvelder zette in 2012 zijn meest recente handtekening bij de Londense club Fulham.

Otman Bakkal
Het is maar de vraag of we Otman Bakkal dit seizoen nog in actie gaan zien op de Nederlandse velden. De creatieve middenvelder die de Eredivisie inmiddels door en door kent, hoeft niet meer op speelminuten te rekenen in De Kuip. Zijn uitstapje naar Dinamo Moskou in 2012-2013 was geen succes en ging tot overmaat van ramp ook nog eens ten koste van zijn fysieke gesteldheid. Het lukte de 29-jarige Eindhovenaar niet meer om zijn grote trainingsachterstand in Rotterdam weg te werken. Of er nog interesse is in de eenmalig international wordt de komende weken duidelijk.